Сърбия: Това е един от терористите, Париж разкри и друг

OFFNews 15 ноември 2015 в 05:55 9720 1

Сирийският гражданин Ахмед Алмохамед, който е влязъл в Западна Европа през Сърбия, е заподозрян в организирането на терористичните нападения в Париж. Френските власти пък назоваха името на друг терорист, умрял при атентатите, съобщи Си Ен Ен.

Това е Исмаил Омар Мостефа, съобщи на страницата си във Фейсбук френският депутат и кмет на град Шартр Пиер Горж. По негови данни терористът и живял във Франция поне до 2012 година. 

Според "Гардиън" 29-годишният мъж от алжирски произход е бил един от тримата, нахлули в концертната зала "Батаклан" в петък вечерта. Откъснат пръст, открит в "Батаклан", вероятно е довел до идентифицирането на Мостефай. Той е роден през 1985 г. в Куркурон, департамент Есон, а френският депутат Жан-Пиер Жорже твърди, че е живял и в Париж до 2012 г.

Осъждан е 8 пъти между 2004 г. и 2010 г., но никога не е лежал в затвора. Попаднал е в т.нар. fiche S (списък с лица, представляващи потенциална опасност за националната сигурност) през 2010 г. заради радикални идеи, уточнява "Дневник". Братът и баща му са задържани, полицията претърсва домовете им. Братът, който е на 34 години, сам се е обърнал към властите и съобщи пред "Франс прес" преди ареста си, че не е виждал Мостефай от няколко години. "Това е лудост, ненормално е. Бях в Париж снощи, видях какво беше", казва той.

Последната му информация е, че Мостафа е отишъл в Алжир със семейството си и "малкото си момиче", уточнява той. "Обадих се на майка си, тя също не знаеше нищо". Съпругата на брата също е задържана, твърди "Франс прес".

Източници от съдебната система са казали пред журналистите от агенцията, че опитват да установят дали Мостефай е пътувал до Сирия през 2014 г. В петък вечер той е стигнал до залата с черен или сив "Фолксваген Поло" с белгийска регистрация.

Белградският вестник „Блиц“ публикува снимка на паспорта, за който се твърди, че е намерен до един от терористите. На него се вижда човек с типични за родените в Близкия Изток черти на лицето, гладко избръснат и с къса коса. Датата на раждане на публикуваното изображение е трудно да се различи, но се предполага, че годината е 1990.

„Въз основа на този паспорт френските служби за сигурност са поискали помощ от колегите си от Сърбия, защото знаят, че нашите служби регистрират всеки, който влиза в Сърбия и имат най-изчерпателната база данни за имигрантите от Балканския маршрут“, пише „Блиц“, цитиран от Фокус. Това е същото лице, за което вече се съобщаваше, че е влязъл в Европа през Гърция. Смята се, че Ахмед Алмохаммед го е направил на 3 октомври. На 7 октомври с група бежанци той е влязъл в Сърбия близо до македонското село Миратовац, бил е регистриран в град Прешево и е подал молба за даване на убежище. Отбелязва се, че той е преминал през необходимата проверка и у него оръжие не е имало. Скоро след това той се е прехвърли в Хърватия, а оттам в Австрия, допълва БГНЕС.

Един от терористите в Париж е имал билет за мача на стадион „Стад дьо Франс“ и се опитал да вкара взрива вътре, но е бил забелязан от охраната, пише вестник „Уол стрийт джърнъл“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки