Арести в Турция ден преди референдума, Ердоган отправи нови критики към ЕС

OFFNews 15 април 2017 в 17:53 9005 2

Арести в Турция ден преди референдума, Ердоган отправи нови критики към ЕС

Седем души са арестувани в Истанбул за планиране на нападения преди референдума в неделя, съобщава БНТ. Задържанита са четирима турци, двама сирйци и един таджик. Целта им e била да създадат хаос в Турция, съобщи истанбулската полиция.

Междувременно съд в Истанбул нареди днес повторно задържане на 12 журналисти, които миналия месец бяха освободени от ареста. Те са разследвани за неуспешния опит за преврат в страната миналото лято.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган продължи предизборните митинги, в които поиска подкрепа в утрешното общонародно гласуване. Пред симпатизанти той заяви, че европейските държави нямат право да диктуват нито на народа на Турция, нито на която и да е друга страна своите правила.

"Ние защитаваме демокрацията, човешките права, свободите в нашата страна не защото европейските държави искат, а защото нашите граждани са достойни за това. Докато ние се приближаваме към демократичните норми, те се отдалечават от тях. Нещо повече, те използват всякакви пътища за да нападат Турция, но всички виждат очевидната истина, че колкото ние стоим здраво върху краката си, толкова повече те губят почва", заяви Ердоган, цитиран от БТА.

Той добави, че вотът ще бъде "повратна точка" в отношенията с Европейския съюз. Турция е кандидатка за членство в съюза, а евентуално връщане на смъртната присъда би сложило край на шансовете й за присъединяване.

Два последни сондажа в южната ни съседка дават крехко монзинство на гласоподавателите, които подкрепят конституционните промени.

Ако референдумът мине, ще бъде дадена зелена светлина за връщане на смъртното наказание в страната. "Братя, моето решение за смъртното наказание е ясно. Ако мине през парламента и дойде при мен, аз ще го одобря и ще приключим въпроса", заяви Ердоган. Конституционните изменения се нуждаят от мнозинство от две трети, за да бъдат одобрени в парламента.

Заради засилените мерки за сигурност властите забраниха снимането на площад "Таксим", а багажът на всеки човек в Истанбул се проверява щателно. Ограничен е достъпът на журналисти до основни звена в Истанбул. В големите градове колите се спират за проверка. Проверяват се документите на всеки един човек по улиците.

Въпреки че днес е ден за размисъл преди референдума утре, който ще реши съдбата на Турция, митингите във всеки един голям град са на всеки няколко метра. Те са организирани от двете на най-големи политически сили в страната.

Опозиционната "Републиканска Народна партия" е най-големият противник на президента Ердоган и тя категорично заявява, че трябва да се каже "Не" на референдума.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!