Орешарски: Станишев и Местан предложиха Пеевски за шеф на ДАНС

OFFNews 06 септември 2015 в 18:23 10161 23

Орешарски: Станишев и Местан предложиха Пеевски за шеф на ДАНС

Сергей Станишев и Лютви Местан са предложили Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Това призна бившият премиер Пламен Орешарски в интервю за Нова. Така той даде отговор на въпроса "Кой?", заради който страната беше залята от масови протести. Дори и минути след оставката на правителството му, той отказа да посочи авторите на предложението и отговори на журналисти: "Рано е още".

На въпрос кой предложи Пеевски Орешарски днес има конкретен отговор: "Двете политически сили (БСП и ДПС, бел. ред.) и техните лидери". 

Той обясни, че не помни кой първи от двамата е дошъл при него с предложението. Орешарски обясни, че се е изненадал от номинацията, но и днес не смята, че е могъл да разубеди лидерите. "Бях изненадан. Казах си, че няма да е най-доброто от публична гледна точка и ще доведе до раздвижвания в обществото", обясни Орешарски.

Той каза, че не е имал собствена номинация за шеф на ДАНС и намекна, че ако е отказал да назначи Пеевски, вероятно е можело да има и по-сериозни последици, от последвалата политическа криза.  

"Никога на съм си мислил, че мога да водя две политически парти със собствено ръководство и собствена визия. Поех правителството като експерт без политически бекграунд. Това, в определени моменти, отслабваше моята позиция, особено когато говорехме за политически решения", обясни Орешарски.

Той е категоричен, че няма да се връща в политиката. "Като експерт бих давал експерти и бих вършил всякаква обществено полезна работа", обясни той.

"Бях употребен от обстоятелствата. Мандът съвпадна с период, в който разделителните линии в обществото бяха вече маркирани. Като че ли забравихме онази пролет, в която имаше протести и, за съжаление, самозапалвания. В такава среда не могат да се очакват позитиви”, каза Орешарски.

По думите му в тази ситуация някой е трябвало да свърши "черната работа". „Аз нямах нищо против да свърша тази работа и не съжалявам“, каза той.

Според него първоначално протестите срещу Пеевски са били спонтанни, но по-късно са били „стимулирани“. Той призна, че не е очаквал да бъдат толкова мащабни. Въпреки това смята, че днес резултатите от работата на правителството са добри.

Орешарски каза, че няма амбиции да се връща в политиката и опроверга слухове, че се кани да се кандидатира за президент. Той каза, че се е срещал с председателя на БСП Михаил Миков в централата на партията, но това не е било заради намерения да се връща в политиката.

Експремиерът коментира правителството на Бойко Борисов: „Спомням си, че той беше най-големият критик на тройната коалиция, но животът е такъв, че той трябваше да направи четворна и то с партии, които не са много близко идеологически. Ние виждаме, че стабилността изцяло измества другите теми – темите на развитието. От една година се слуша за противоречията в коалицията и за това не е виновен премиерът. Сега трябва него да питате защо не успява да ги обедини. Това не е лесна работа“, коментира още той.

Орешарски обясни, че ако съди по резултатите в работата на правителството, такива все още няма. „Аз имам надежда, че все пак ще се свърши нещо. Кабинетът дойде с анонсиране на реформи. Досега не съм видял нито една. Здравната рефома до момента се изчерпва до обединяване на болнични звена“, каза още той.

На въпрос вярно ли е, че кабинетът му е бил в международна изолация, Орешарски каза, че голяма част от срещите зад граница на настоящото правителство, както и международните посещения у нас, са договорени по време на неговото правителство.

Орешарски каза още, че не вижда никаква връзка между интервюто му по bTV, излизането на сутрешния блок в отпуск и напускането на водещите Ани Цолова и Виктор Николаев. В това интервю те за първи път зададоха въпроса „Кой“, станал по-късно мото на протестите срещу кабинета му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!