100 обществени поръчки в отбраната отиват на прокурор

5600 души не достигат в армията - заплащането прави професията непривлекателна

OFFNews 14 февруари 2017 в 13:50 5201 3

100 обществени поръчки в отбраната отиват на прокурор

Близо 100 обществени поръчки на Министерството на отбраната, в които са открити нередности, са предадени на прокурор. Това стана ясно от брифинг на министъра на отбраната Стефан Янев след представения анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината в армията, на който присъства и президентът Румен Радев. 

"Към момента е завършен доклад по отношение проверка на състоянието на обществени поръчки, които са в отговорностите на Министерство на отбраната (MO). По препоръка на проверяващите органи, които са правили проверката, този доклад освен това е изпратен до прокуратурата", каза Стефан Янев.

В края на януари служебният премиер Огнян Герджиков поиска в рамките на двуседмичен срок служебните министри да му представят своите аналитични доклади за състоянието в министерствата, с конкретни предложения за тяхното решаване. Ревизията в пълния смисъл на думата за МО все още не е завършила. Проверките продължават и в момента по различни направления и дейности, които са предвидени да бъдат проверени.

Към момента е готов докладът за обществените поръчки в МО, той е предаден на премиера, а освен до прокуратурата и в агенцията за финансов контрол. „Открити са недобри практики, открити са нарушения и тези неща са описани в доклада и са изпратени на съответните институции да ги проверят. Ако има нарушения, те ще се произнесат”, каза Янев. 

Заради нередности в обществени поръчки бившият военен министър Николай Ненчев беше даден на прокурор. Лидерът на БЗНС беше привлечен като обвиняем от Военноокръжна прокуратура – София за поръчката за доставка на дрехи за военните, с която е нанесъл вреди за близо 260 хил. лв. Софийската градска прокуратура (СГП) пък му повдигна обвинения за укриването на два договора за ремонта на изтребителите МиГ-29. 

5600 души е недокомплектът в Българската армия, съобщи началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов. Основна причина за недостига на войници е материалното осигуряване и заплащането.

„Военнослужещите от Българската армия, въпреки ограничените материални и финансови ресурси, както и в условията на значително намален състав, успяха да проведат успешна подготовка и да достигнат до последните нива на оперативните способности”, каза Евтимов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9402

3

данван

06.03 2017 в 22:51

Смешен предизборен цирк

18551

2

Нострадамус

14.02 2017 в 15:54

Taka се получава, когато Премиера е необразован пожарникар и избира министрите си не по компетентност, мъдрост и способност да ръководят даденото ведомство, а по кръстовищата на България, по-некадърни от него, по-корумпирани и предани на групировката ГЕРБ мутри.

29585

1

Izalina

14.02 2017 в 14:13

Не, че има лошо да се проверят ВСИЧКИ обществени поръчки, ама не беше ли друга мисията на служебното правителство?
Кой изобщо се заблуждава, че за некой месец ще свърши една камара работа и извади всички кирливи ризи за последните 15 години и нужно ли е точно то да се занимава с това?
А, и какво работи междувременно останалата огромна държавна администрация или се подразбира, че всички са в кюпа?