Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тукПриемам

Бежанци продават храната, дарена им от БЧК

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 17 март 2017 в 08:52106462

Бежанци изнасят храна от центровете за настаняване и я продават по пазарите, показа проверка на Нова телевизия. Журналисти дори успяха да си купят от продуктите на един от столичните пазари. Продават се кроасани, консерви, млека, кашкавал.

На Женския пазар в ранния следобед кипи трескава търговия. Непознат човек вади от дълбока чанта кисело мляко. Цената – 2 за 1 лев. Мъжът обяснява, че е от Афганистан и е взел млякото от „Военна рампа”. Същият афганистанец пласира не само кисело мляко, а и консерви – 4 за 3 лева. Това се случва всеки ден от месеци, разказват постоянните търговци на Женския пазар. В бежанския център „Военна рампа” потвърдиха, че търговецът живее при тях. Предупредили са го, че това е незаконно.

„Даде обяснение, че неговите деца не консумират кисело мляко и в Афганистан било практика това, което не могат да консумират, да го продават”, обясни Пламен Пенов, директор на РПЦ-София към Държавната агенция за бежанците. Всеки ден чужденците в центровете за настаняване получават храна. Готвената няма как да се продаде. Но пакетираната - като мляко и консерви, се изнася.

Пилешкото месо, което репортерът на NOVA си купи от афганистанеца, се оказаха дарение от Червения кръст.

„В тази посока взехме мерки с охранителната фирма да проверява багажа на излизащите, за да не допускаме това в бъдеще”, заяви Пламен Пенов. От Агенцията за бежанците са предупредили и МВР за незаконната търговия с храни, за да засилят полицейското присъствие около Женския пазар.

Изхранването на един мигрант струва средно 4,20 лева на ден. Менюто на бежанците е доста разнообразно. Справка за миналата седмица показва, че са получили кисело мляко 4 пъти, а консерви с месо - веднъж. За да се пресекат възможностите за незаконна продажба, оттук нататък всяка консерва, която се дава на чужденците, ще бъде отваряна още в момента на раздаването.
Пепи Златев

Рейтинг : 1058

17.03 2017 в 11:59 2
+ 0
- 0
Сега последно не разбрах бежанци или мигранти са тия тарамбуки?КАк е политкоректно да се наричат?
Ленка

Рейтинг : 1991

17.03 2017 в 10:50 1
+ 7
- 24
Спрете да ги наричате бежанци. Това са мигранти-джихадисти испратени от ЦРУ и американцките курпораций да изнесат или унищожат запасите на Балгария от русенско варено
 
Още от : Общество
30 март 2017
FACEBOOK
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.