Ивайло Калфин: Не можем да оставим претенциите на Турция без остра реакция

ОFFNews 19 октомври 2016 в 19:17 3805 2

„Изявлението на турския президент от вчера за пореден път подклажда напрежението на Балканите. Велико турските претенции на Османската империя абсолютно не кореспондират със съвременната реалност. Турция има претенции към всички региони, в които е била Османската империя. Ние не можем да оставим подобни реплики без реакция. И тук не трябва да коментираме като обидено дете. Всяко напрежение, свързано с границите, би изпратило Балканите в ситуация, подобна на тази, която е малко по-на изток от нас. Сега имаме нужда от наистина активен президент“. Това коментира кандидатът за президент Ивайло Калфин пред управителния съвет на Съюза на тракийските дружества в България днес.

Според него думите на Ердоган са поредният резултат от липсата на българска държавна политика на Балканите. „В последните години регионалната ни политика е сведена на ниво протокол. Ситуацията на Балканите обаче е толкова сложна, динамична и взривоопасна, че поддържането на стабилност е от изключително значение. Ние трябва да поддържаме активни отношения с всичките ни съседи, така че стратегически да изградим отношения, които да са продуктивни във всяко отношение и в тях да можем да поставяме не само приятните теми, но и по-сложните и трудни въпроси, включително и тракийският въпрос“, категоричен беше Калфин.

Пред представителите на Съюза на тракийските дружества кандидатът за президент пое ангажимент за активна работа по тракийския въпрос, при бъдещ президентски мандат. „Тракийската тема не ми е чужда и съм работил в различни качества по нея. Тази тема е важна за България, затова е важно тя да бъде част от президентските теми така, както беше по времето на президента Първанов“, каза Калфин. Той припомни, че работата по тази тема е започнала с двустранна среща между президента Първанов и турския му колега, в резултат на която се насрочва двустранна комисия, която да работи за разрешението на тракийския въпрос. Лично Калфин, в качеството си на секретар на президента по това време, внася в МС предложение и получава решение тази тема да бъде поставяна на най-високо ниво в международните отношения. По-късно и като външен министър Калфин поставя тракийският въпрос на ниво ЕС и в мандата си като евродепутат след това, продължава да работи по нея. „Аз спокойно мога да кажа, че при успешни избори тракийският въпрос ще бъде един от основните ми ангажименти“, категоричен беше Ивайло Калфин.

На срещата присъства и президентът Георги Първанов, който също подчерта необходимостта от разглеждане на тракийския въпрос на най-високо политическо ниво. „Тракийският въпрос, свързан с удовлетворяването на претенциите на потомците на тракийските бежанци, е бил в темите на моето управление. Аз съм сигурен, че по тази тема ще имаме приемственост с Ивайло Калфин, така че да продължим да показваме не само намерения, но и резултати“, подчерта Първанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13924

1

ScrewIslam

19.10 2016 в 20:19

Не понасям леви политици, но единствено Калфин коментира адекватно претенциите на Турция. Трябва да натикат Ердо в кучи г-з. Единодушно при това. Няма нужда от груб език като моя. Има дипломатичен език, който да свърши тази работа. Турските политици от десетилетия говорят едно и също за Кърджали. Освен това от десетилетия дават турски паспорт на всеки тюркоезичен граждани на бившите съветски републики - узбекистанци, казахстанци, туркменистанци и т.н., стига те да поискат турски паспорт. Турция на султан-Ердоган не иска да свикне с мисълта за края на турската империя, напротив, искат да възродят халифата, т.е. Османската империя. Ако нашите политици не са схванали това, ще го научат по трудния начин. Засега единственото нещо, което ни спасява от конфликт с Турция, е вътрешните им проблеми. Само че Ердоган с репресии ще усмири донякъде кюрдите и другите от опозицията. А после какво? Не ми се мисли.