Каква Европа искаме?

Владимир Йончев 05 юни 2017 в 14:49 6713 13

Снимка БГНЕС

Трима премиери, бивши и настоящи министри от всички партии и политолози се събраха на едно място, за да коментират каква Европа искаме ние, българите и какво е мястото на България в нея.

Дискусията "Европа отново на път" беше организирана от председателя на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, който представи 5 сценария за бъдещето на Европа. Редом с него бяха бившият премиер Симеон Сакскобургготски, настоящият премиер Бойко Борисов, вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на БСП Корнелия Нинова, заместник-председателят на АЛДЕ (в която членува ДПС) Филиз Хюсменова.

Самият факт, че сме заедно, вдъхва надежда, каза Станишев в речта си. Борисов, който се обърна към Сакскобургготски с Ваше величество, върна жеста на Станишев, отбелязвайки колко добре за България е да има председател на една от големите европейски партии.

Етикецията в случая е важна, защото дискусията в ивентцентъра в столичния Парадайз мол беше една от малкото, в която политици от всички страни на спектъра бяха дошли, за да се изслушат и да изработят обща политика, а не да се надговорят един друг.

Симеон Сакскобургготски: Европа или ще бъде обединена, или изобщо няма да я бъде

Аз съм роден преди 80 години - с цяло поколение преди ЕС. Затова ще разберете, че аз съм от хората, за които ЕС не е даденост или нещо, което е наготово. Моето поколение живя разделено в Европа – от войни, политика и „Желязната завеса“. Но появата на този съюз направи Европа общност от хора с еднакви съдби и еднакви мечти. Днес е важно не просто да се протестира срещу, а да кажем ние с какво можем да допринесем за оцеляването на съюза и неговите ценности.

Царят-премиер се обърна към Бойко Борисов с думите: След броени месеци Вие ще застанете начело на най-смисления съюз в света. България ще председателства в тежки и решителни моменти за бъдещето на Европа. Европа или ще бъде обединена или въобще няма да я бъде.

Сергей Станишев: Европа ще се промени. Въпросът е с нас или без нас

Анкетите на социолозите сред европейските граждани показват много ясно какво най-силно искат европейците: сигурност. Разбира се на първо място национална сигурност. Но също така и лична, социална сигурност.

И още нещо, за което настояват гражданите на Европа: Координирана политика извън границите на Европейския съюз. На всички им е ясно, че ако не се намесим активно в горещите точки, които провокират тероризъм, тероризмът ще дойде при нас.

Европа ще се промени - с нас или без нас. Сега е моментът, в който да поискаме и да извоюваме да участваме в политиката на Европа. Ако не го направим, ще останем в периферията.

Станишев подробно описа ситуацията, при която големите и силни европейски страни все по-силно се интегрират в по-малки ядра, а България остава извън тях. Според него трябва 3 интеграционни ядра, в които се формира Европа на първа скорост и основна национална цел на България е да влезе в тях. Трите ядра според Станишев са Шенген, Еврозоната и Кохезионната политика. Има натиск кохезионната политика да се превърне в нещо, което ще раздели страните, посочи той.

Бел. ред.: Кохезионната политика или фондовете за сближаване са голямо перо, по-което по-изостаналите държави като нас получават средства, за да достигнат средното европейско ниво. От страна на страните-донори (които дават повече, отколкото получават) винаги е имало натиск тези средства да бъдат ограничени. С напускането на Великобритания обаче европейският бюджет губи около 70 млрд. евро за 7 г. и натискът да се преосмисли кохезионната политика става все по-силен.

Според Станишев ключовата дума за Европа сега е "солидарност". Европа стана прекалено задкулисна и неразбираема за гражданите и това трябва да се промени. Европа стана повече общ пазар, а силата й е като политически съюз на народи, които споделят общи ценности, заяви Станишев.

Бойко Борисов: Само за купуване на оръжие говорим напоследък

Какво е Европа в момента? В последния месец съм написал 20-30 съболезнователни адреса. Чудя се какво да напиша в тях, вече трябва да се проявява творчество. В този град станал атентат, в следващия станал атентат... Въртим се около следствията, а не говорим за причините. А основната причина е надпреварата във въоръжаването. Непрекъснато се говори за милиарди и милиарди, които трябваме да даваме за оръжие. Помня как преди 20-25 години се радвахме, че се разоръжаваме. А вместо да се направи обща европейска отбрана, сега пак всяка страна започва да се въоръжава отново. Колко самолети има всяка страна? Колко танкове и колко гаубици? Защо броим отделно танковете в България и във Франция, вместо да имаме обща европейска отбрана, запита премиера Борисов.

Той отправи и остри критики към решението на американския президент Доналд Тръмп да оттегли САЩ от Споразумението за климата.

Всички виждаме как се променя климата. Нали никой не се съмнява как ни влияе това? И какво излиза - Китай, Индия и сега САЩ ще изхвърлят всякакви боклуци, а ние ще влагаме милиарди за зелени политики. как да не съм тревожен от това?

Илияна Йотова: Интересите вече са различни

Остро изказване направи вицепрезидентът Илияна Йотова, според която формулировките на Плана Юнкер са неясни и мъгливи. Тя запита защо 10 години след началото на финансовата криза все още нямаме нито един анализ, в който да се разгледа защо се стигна до нея. Защо темата за социалната политика беше изтикана, запита тя. Защо дискусията за следващия бюджет на ЕС още не е започнала?

Интересите по отношение на кохезионната политика вече са много различни, отговори си сама тя. Говори се, че сегашните фондове ще бъдат заменени с инструмент, който вместо да сближава, ще направи разликата между европейските страни още по-голяма.

Аз съм най-големият привърженик на общата европейска отбрана, каза Йотова и поиска промени в Лисабонския договор, които да регламентират новата ситуация по отношение на сигурността.

В същото време тя обяви, че промените, които се правят на Дъблинското споразумение, което определя квотите за мигранти, са само козметични и то не в наша полза.

Корнелия Нинова: Даваме ви нашите експерти, нека заедно изработим приоритетите за България

Корнелия Нинова предложи да се направи оценка на 10 годишното членство на България в ЕС, за да се видят всички плюсове, минуси и възможности, които членството носи. Тя призова и за оценка на 5-те сценария за развитие на Европа.

Лидерът на БСП изненада с неочаквано сговорчивия си тон. Даваме ви нашите експерти, нашите знания и ще помагаме във всичко, за да се изготвят политиките, които ще са най-изгодни за България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12001

12

Севтопол

06.06 2017 в 13:29

Корнела:"Даваме ви нашите експерти, нашите знания и ще помагаме във всичко..." Вашите експерти? "Професор"Румен Гечев? Таско Ерменков? Драгомир Стойнев? И вашите знания? За Европейския съюз? Да не сме сбъркали съюзите нещо.За Съветския съюз - да.За Евразийския съюз - да. Но за Европейския съюз знания може само да взимате,не да давате, другарко Нинова.Иначе благодарим за предложението!

29217

6

Лопе де Вега

05.06 2017 в 18:16

Еми искаме Европа, която да ни дава много пари, ама верно много и да не пита кой ги прибира. Да ни прати малко граничари и фърколети да ни пазят. И да ни дава пари!

Поздрав!

17439

4

мнение от IP

05.06 2017 в 16:13

Аз на първо време искам Европа без Станишев, Нинова, Борисов, Йотова и други хора на някакви позиции. Не ми отговарят на европейските критерии, че да си (ми) говорят за нея.
















 
X

Да помогнем на украинските деца!