Съдът призна всички 13 имами в Пазарджик за виновни

OFFNews 19 март 2014 в 15:21 14638 19

Делото срещу 13-те имами

Снимка БГНЕС

Пазарджишкият окръжен съд призна всички всичките 13 имами, обвинени в проповядването на радикален ислям, за виновни.

Издадена е една ефективна присъда - за една година затвор при първоначален строг режим, на Ахмед Муса Ахмед. Към 12-те месеца се приобщават и предишна условна присъда от три години, като в крайна сметка Ахмед ще лежи в затвора четири години при първоначално строг режим. Освен с лишаване от свобода, той е наказан и с глоба от 5000 лв. Той проповядва в кв. "Изток" в Пазарджик. В подкрепа на имама пред съда се бяха събрали много хора от квартала, които изразиха негодувание след произнасянето на присъдата.

По делото има две условни присъди - за Саид Мутлу и за Абдула Салих. Мутлу е имам в град Сърница, а Салих - в град Пазарджик. Двамата са признати за виновни за проповядване и разпространение на антидемократични идеологии.

За останалите десетима подсъдими наказанието е глоба в размер на 5000 лв. Причината за по-меката присъда е, че те са обвинени само в членуване в нерегистрирана религиозна организация.

Делото срещу 13-те имами започна през септември 2012 г., след като през 2010 г. ДАНС проведе зрелищна акция срещу свещенослужителите.

Два месеца след началото си, делото претърпя неочаквано развитие, след като таен свидетел разказа, че един от обвиняемите е имал наказателен отряд за християни.

Процесът срещу имамите бе съпътстван от широк обществен интерес и редица протести срещу радикалния ислям.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!