Прокуратурата решава за имунитета на Сидеров до часове

Юлиан Христов 07 януари 2014 в 17:12 2284 6

Случаят е предаден на Софийска градска прокуратура (СГП), която единствено има правомощия да разследва депутати
Случаят е предаден на Софийска градска прокуратура (СГП), която единствено има правомощия да разследва депутати

По случая с Волен Сидеров и депутатите от "Атака" става въпрос за престъпление от общ характер.

Това е заключението на разследващите, съобщиха за Агенция "Фокус" от Прокуратурата. Събрани са достатъчно доказателства, а случаят е предаден на Софийска градска прокуратура (СГП).

Лидерът на "Атака" е извършил престъпление от общ характер и има достатъчно основания да бъде поискано свалянето на депутатския му имунитет - това е становището на прокурорите от Варна, съобщава Mediapool, като се позовава на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Фактът, че разследването е предадено на единствената в страната прокуратура, която има правомощия да разследва депутати, говори че се очаква искане за сваляне на депутатски имунитет. По-рано днес готовността на прокуратурата за искане на депутатски имунитети беше заявена от говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова. Очаква се решението на прокуратурата да поиска или не имунитета на Сидеров да стане в рамките на утрешния ден. Искането може за наказателно преследване се отправя до парламента или неговия председател. Ако Народното заседание не заседава, разрешение за това се дава само от председателя му.  

Според Конституцията народните представители могат да бъдат задържани и срещу тях може да бъде възбуждано наказателно преследване именно в случаите на престъпления от общ характер. Именно това е и заключението за състава на престъплението, до което са стигнали варненските прокурори. Остава само да се посочи конкретно лицето, срещу което е възбудено производството. 

Според показания на свидетели заедно със Сидеров били и депутати от "Атака", сред които Десислав Чуколов и Деница Гаджева. 

Още през лятото главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че ще следи проявите на Сидеров и това дали той върши хулиганства. Причината за коментара му бяха среднощните обиколки на Сидеров и негови депутати из улиците на София по време на летните протести. 

Разследването на снощия инцидент беше разпоредено лично от главния прокурор Сотир Цацаров. Той бил уведомен за случката по телефона от шефа на Апелативната прокуратура във Варна. Досъдебното производство беше образувано срещу неизвестен извършител за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда. Според показания на свидетели обаче, именно Сидеров е този, която е нападнал и ударил полицай. 

По-рано днес лидерът на "Атака" обясни пред журналисти, че няма основание да си дава имунитета. Според Сидеров, от полицията са се държали арогантно с групата на „Атака”, което не подобава на една такава институция. Лидерът на партия „Атака” подчерта, че „скандалът е поръчка от най-високо политическо ниво и тепърва предстои да се разбере кой е неговият инициатор”. 

Председателят на парламента Михаил Миков коментира пред БНР, че трябва да се изчака преценката на прокуратурата, но ако има закононарушение, то не можело да остане без последствие.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови