Започва София Филм Фест в Борисовата градина (програма и видео)

ОFFNews 26 юни 2014 в 17:37 27712 0

Програма на събитието.
Програма на събитието.

От 30 юни до 1 септември всеки понеделник в "Маймунарника" в Борисовата градина ще се проведат вечерите на кино на открито със заглавия от програмата на София Филм Фест 2014.

Второто издание на „София Филм Фест в "Маймунарника” ще стартира на 30 юни в 21:00 часа под мотото „Забрави за любовта!”, което е в унисон с първата прожекция - първа част на "Нимфоманка" на Ларс фон Триер.

На 7 юли от 21:00 часа ще започне прожекцията на индийския филм „Кутия за храна” на режисьора Ритеш Батра.

Пропит с мечти за бъдещето и разкриващ удоволствията от малките радости в живота, филмът отвежда зрителите в Мумбай, където едно от чудесата на града е разнасянето на кутии с храна. От 120 години всяка сутрин общност от 5000 разносвачи осигурява топла, домашно приготвена храна от къщите на домакините до офисите на съпрузите им. Голяма част от разносвачите са неграмотни и използват сложна система от цветове и символи, за да се ориентират в градския лабиринт на Мумбай. Учени от „Харвард” са анализирали тази система и са заключили, че само една на 4 милиона кутии бива доставена на грешен адрес. Филмът разказва историята на една такава кутия.

На 14 юли програмата в "Маймунарника" продължава с носителя на Наградата LUX на Европейския парламент за 2013 година –  „Краят на омагьосания кръг” на режисьора Феликс ван Хрунинген, който получи наградата на „Europa Cinemas” и наградата на публиката в раздел „Панорама” на Берлинале 2013, а Веерле Бетенс получи признание за своята роля на Европейски филмови награди 2013, където й беше връчена наградата за най-добра актриса. Прожекцията започва в 21:00 часа. 

Връзката на Дидие и Елиз е бурна и страстна – любов от пръв поглед. Дидие свири на банджо в блуграс група, живее в каравана в белгийската провинция и се прекланя пред Америка като „страната на свободата”. Елиз има салон за татуировки. Тялото й е покрито с картини – дребни спомени от минали връзки, чиито имена са внимателно подменени с нови татуировки. Скоро двамата стават неразделни. Елиз пее в групата на Дидие. Не след дълго им се ражда дъщеричка – малката Мейбел, заедно с която семейството се нанася в нетипично, но очарователно ремонтирана къща. За съжаление, едва навършила 6 години, Мейбел се разболява много тежко, а Дидие и Елиз реагират по съвсем различен начин. Но Мейбел не им оставя избор и двамата ще трябва заедно да се борят за нея.

На 21 юли киноманите ще могат да се запознаят с впечатляващата лента на южноамериканската режисьорка Мариана Рондон „Лоша прическа”.

Филмът е спечелил наградата за най-добър режисьор и сценарий на един от най-авторитетните фестивали в света - Мар дел Плата ’13; „Златна раковина” от Сан Себастиан’13; награда за най-добра актриса от Фестивал на новото кино Монреал’13 и „Бронзов Александър”, и наградата на ФИПРЕССИ от Солун’13.

Лентата разказва за Джуниър, който е на 9 години и има „кофти коса”. Той иска да я изправи за снимката си в училищния годишник, за да стане като модерен поп-пе­вец, което не се харесва на майка му Марта. Колкото повече се старае да изглежда добре и да накара майка си да го обича, толкова пове­че тя се отдръпва. В един момент момчето е притиснато до стената и трябва да вземе болезнено решение. „Лоша прическа” е личната исто­рия на едно 9-годишно дете, сблъсъкът му с живота и трудният му път, белязан от нетърпимост.

На 28 юли ще бъде представена руската продукция „Географът си пропи глобуса”, създаден по бестселъра на Алексей Иванов.

Виктор е биолог по образование и не разбира нищо от карти, глобуси или компаси, но липсата на пари го принуждава да стане учител по география. Заедно със семейството си той заминава за Перм, където първите му дни в училището са разочароващи – децата са необуздана глутница, а Виктор не се разбира с останалите учители. Единствената му утеха у дома са дъщеря му и съпругата му, докато тя не решава, че иска развод. Виктор се чувства неразбран, самотен и нещастен, без никаква надежда за бъдещето. Положението се подобрява, когато стар негов приятел се появява в града. Двамата заедно започват да пият за повдигане на духа – алкохолът прави живота по-интересен, а се намесват и жени. Скоро преобразеният учител завежда класа си на експедиция по бушуваща река.

Френският филм „В къщата”, който ще бъде представен на 11 август, е носител на Голямата награда на журито за най-добър филм на фестивала в Сан Себастиан 2012, както и наградата на ФИПРЕССИ от фестивала в Торонто 2012.

Шестнайсетгодишно момче се промъква в къщата на свой приятел от курса по литература и разказва за това в есета, които предава на учителя си. В срещата с този талантлив и необикновен младеж учителят преоткрива своя ентусиазъм за работа, но присъствието на момчето в различните къщи ще предизвика поредица от неочаквани събития.

За 18 август от 21:00 часа е предвидена прожекцията на норвежкия трилър „Бейбифон”.

Анна и 8-годишният й син Андерс се опитват да избягат от жестокостта на бащата на момчето. Преместват се тайно в апартамент, който се помещава в гигантска сграда. Анна е ужасена от възможността бившият й съпруг да ги открие и купува бейбифон, за да е сигурна, че чува Андерс, дори когато той спи. Но странни шумове започват да изпълват дома им. Анна е убедена, че е чула убийството на дете. Междувременно Андерс се сприятелява със странно тъмнокосо момиче, което идва и си отива, когато си пожелае. Дали то знае нещо повече за мистериозните шумове, които се чуват от бейбифона? Защо има кръв върху рисунките на момчето? Грози ли ги опасност?

На 25 август отново в 21:00 часа е началото на прожекцията на филма на Стефан Роблен „А защо да не живеем заедно?”.

В актьорския екип са легенди като Джералдин Чаплин, Джейн Фонда, Пиер Ришар, Ги Бедос, Клод Риш и младият Даниел Брюл.

Петима дългогодишни приятели - пет различни характера и пет проблема, породени от остаряването. Клод, който винаги е обичал жените,  неочакваната двойка Ани и Жан – той политически активист, тя буржоазната традиционалистка, и Жана и Албер – тя - феминистка, той - политически бонвиван. Сърцето на Клод е по-слабо, отколкото неговата пламтяща страст. На Жан вече не е разрешено да се занимава с хуманитарна дейност – заради възрастта е твърде рисков за застрахователната компания. Ани иска да спечели отново своите внуци. Жана крие сериозна болест. Албер не забелязва, че паметта му прави номера. Решението е обща къща.

Петимата се местят да живеят заедно, защото синът на Клод е избрал стая за баща си в старчески дом, дъщерята на Албер е дала кучето му в приют, без да го пита, а никой от петимата не желае все още да се откаже от известна независимост. За да направят общия си живот поне малко по-лесен, Жана наема младия студент Дирк, който се премества с тях в дома на Ани и Жан.

Последната за 2014 година прожекция в Маймунарника е на 1 септември, когато ще бъде представен провокативният документален филм на швейцарския режисьор Маркус Имхоф - „Повече от мед”.

Известна е мисълта на Алберт Айщайн: „Ако пчелите измрат до една, на човечеството ще му останат само четири години живот”. През последните пет години милиарди пчели умират без видима причина. Ако техният брой продължи да намалява, това ще доведе до драстични последствия за хората – производството на повече от една трета от хранителните продукти, които консумираме, зависи от растения, опрашвани от пчелите, така че съдбата на пчелните популации е тясно обвързана с човешкото оцеляване.

Имхоф, в чието семейство пчеларството е традиция, посещава три континента, за да интервюира пчелари в разследване на причините за изчезването на популациите от пчели, както и в търсене на възможни решения на проблема. Прекрасните снимки в близък план на пчелите в спокойно състояние и в летеж са впечатляващ акцент в документалния разказ. Най-удивителни са детайлите от живота на пчелите, уловени в самите кошери – те работят заедно в перфектна симбиоза за създаването на новата си кралица. Имхоф прекарва много време в търсене на детайли, които да обрисуват изключителната природа на социалната структура при пчелите. Много интересни са епизодите, представящи пчелите в бой или проследяващи различни представители на рояка, които приличат на детски телевизионни герои.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки