Време за държавници

Добрин Тодоров 10 април 2021 в 16:34 10169 1

Изборите за народни представители отминаха, но не излъчиха категоричен победител.

Политическата ситуация стана още по-неопределена поради липсата на ясно изразена готовност за управление от първите политически сили. Те мълчат, изчакват и се снишават да видят „накъде ще задуха вятърът”. Подтиквани са от някои публични говорители да си правят тънки сметки кога ще им е най-изгодно да поемат властта. Уплашени от трудността на задачите, които трябва да се решат веднага, те се изглежда се стремят да отложат влизането си в управлението на държавата с надеждата друг да „изтегли колата от блатото”.

В публичното пространство все по-усилно се обсъжда вариант за скорошно провеждане на нови парламентарни избори. Очертава се период на властови вакуум. През следващите седмици и месеци е много вероятно да настъпи управленско безвремие.

В същото време страната ни се намира в остра медицинска криза, която не се управлява, а се развива на самотек. Налице са обезпокоителни тенденции в сферата на икономиката. В критичен режим функционира образователната и другите социални системи. Администрацията е в ступор. Гражданите са изправени пред многобройни проблеми и се нуждаят от подкрепата на държавата. Налице е въпиюща нужда от дееспособно управление.

Днес на изпитание са поставени моралните устои и интелектуалния потенциал на нацията, както и капацитета ù да излъчи свои лидери.

В този критичен момент повече от всякога е нужен държавнически подход и мъдрост в управлението на страната. Сега, а не някога в неопределеното бъдеще, следва да се покаже смелост и да се поеме отговорност от тези, които гражданите надариха със своето доверие. Всички очакват от тях да проявят кураж и да се изправят пред предизвикателството на извънредната ситуация, в която се намират хората от страната. Днес те са подложени на тест за годността им да решават трудни задачи в неблагоприятни условия. От тях зависи дали ще издържат тази проверка или ще се държат като махленски политикани, шушумиги и национални предатели.

Всички българи храним надежда, че сред тях ще се намерят доблестни личности, които ще проявят мъжество в името на добруването на родината си. Те могат да са сигурни, че българските граждани ще оценят високо готовността за носене бремето на управление от достойните и надеждни политически лидери на нацията. Проявата им на зрялост и далновидност сега ще бъде възнаградена с уважение, благодарност и политическо доверие от гражданите занапред.

Добрин Тодоров, преподавател по философия

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

1

Човека

10.04 2021 в 18:11

Тия депутати от новите партии в парламента дори не се познават, а всички искат да им кажат веднага за ново коалиционно правителство - как, кой и къде. Те дори нямат и необходимото мнозинство. Мнозинството от тях не са съгласни и да бъдат подкрепяни от БСП, за което ги разбирам. Оставете ги тия хора да се видят, да си поговорят, да се опознаят по време на първите дебати в новото НС и по време на първа сцена - чистак новото правителство на ГЕРБ, и тогава да почнат да преценяват може ли, не може ли да се формира правителство и дали би било работоспособно.