Някои мечтаят за схема 3:5:8 в служебния кабинет

Даниел Смилов 28 юни 2014 в 20:03 7235 10

Даниел Смилов

Необходимо е да се договори датата на оставката на това правителство, партиите да подкрепят президента за служебното правителство и да гарантират плавно предаване на властта, без да се опитват да му налагат квоти и пр. Също така, трябва да се договорят и евентуални парламентарни действия за справяне с банковата криза.

По принцип, всички приказки за нов кабинет в рамките на този парламент са безотговорни. Пуснати бяха ей така, без никаква конкретика - и само продължават нестабилността. За да проработи дори формално нещо подобно, първо партиите трябва да се разберат, после и президентът да е убеден в даден вариант и да се съгласи да преназначи подобен кабинет за служебен след 5-ти август.

А и какво значи партиите да се разберат? Дано БСП, ДПС и ГЕРБ да не мислят, че трябва да имат "квоти" в новия/служебен кабинет (3:5:8), макар че точно това май се върти из главите на някои. Надявам се, че на разговорите ще разберат, че подобен формат е абсурден.

Ако могат да се договорят с президента за името поне на министър председателя, ще е някакъв успех - от там тя/той да си сформира екип и всички да ги подкрепят във вземане на необходимите мерки.

Борисов, май се надява отсега да стане министър председател - първо на ново правителство, след това на служебно, а след изборите на редовно. Затова май е цялата пара и драматизация в ефир. Да бъде поканен да спаси нацията като де Гол. Това обаче е всъщност страхотен опортюнизъм, в който няма никаква следа от системно, по-стратегическо мислене. А БСП - полу-обезглавена - май е в амок: и те не знаят какво искат. От цялата работа ДПС с Пеевски пак се опитва да се реабилитира и присламчи в управлението, което пък изобщо не бива да се допуска.

ДПС все пак е част от проблема, не е част от решението. Пеевски е още депутат. Обвинен е (от Цветан Василев), че контролира фирми чрез поставени лица, че го е заплашвал, че има някакви задължения, които не иска да обслужва и т.н. Медиите на Пеевски участваха активно в събарянето на КТБ. Прокуратурата системно избягва да се интересува от тези проблеми.

Бареков, разбира се, също не е част от решението. Създаден е политически от Цветан Василев (по собствените признания на създателя). Василев е обвиняван за това, че е източил КТБ – поне прокуратурата изглежда работи в тази посока. Бареков е проекция на тандема Василев-Пеевски и фактът, че те са се скарали, нищо не променя (в позитивна за него посока).

Всякакво "решение" за ново/служебно правителство с участието на ДПС или Бареков би задълбочило кризата: главните виновници отново ще се намърдат в управлението. Доверие по този начин не може да се възстановява.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!