Ако Кирил и Методий бяха политици

Емил Йотовски 22 май 2019 в 07:27 6114 1

Ако Кирил и Методий бяха политици, нямаше да разполагаме с азбука, а с доклад за това кога се предвижда написването на азбука. След което щяха да поваканцуват малко.

Щяха да обявят обществена поръчка за написването на азбуката. Поръчката щеше да я спечели някой техен роднина, най-вероятно неграмотен. После щяха да отидат в командировка на Сейшелите за да обменят опит и други работи с манекенки.

Азбуката по проект щеше да бъде от тридесет букви, но впоследствие с няколко анекса буквите ще бъдат сведени до седем. Кои точно – също ще се реши на закрито заседание също с анекс.

Докато се одобряват буквите на първото заседание, ще се откраднат съгласните ( за какво иначе са съгласни), а после и гласните. Накрая ще остане само ер малък.

На мястото на липсващите букви ще се викне фирма, която да запълни липсите с асфалт.

Ще се проведе разяснително-пропагандна кампания, че намаляване броя на буквите е в полза на обикновените хора. Да не се затормозяват с изучаването на много букви. Проектът ще бъде стикован (каква хубава дума ) с министерството на образованието.

Буквите Д и П ще бъдат заменени с Кой?

ББ ще се изписва с една буква. Освен главно и малко Б ще има и „най-главно Б“.

Ще се създаде отделно министерство на буквите. Минимум петстотин служители от калинка нагоре. Минимум два бона заплата на всяка калинка, а на скакалците по четири.

Създаването на азбука ще се обвърже с НПО-та, които защитават правата. Да се отпечатат брошури, че всички букви са равни и поради тази причина трябва да се изговарят и пишат по един и същи начин („най-главно Б“ прави изключение. То няма да се пише а директно да се богоговее). Задължително да се въведе изписването на буквите и в розово, защото „черно на бяло“ звучи нелиберално, расистко и хомофобско.

Ще се направи фестивал на буквите. Да се повикат деца от читалищата, да пеят песни във възхвала на буквите за без пари. Да се поканят изпълнители, балет и водещи. Веско Маринов да напише песен в стил „нашата полиция ни пази“ ама не за полицията, ами за буквите. Някой комик да направи някоя смешка с „ер малък“ и „ер голям“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови