222 години от смъртта на Волфганг Амадеус Моцарт

Българска история 05 декември 2013 в 00:01 5071 4

Волфганг Амадеус Моцарт
Волфганг Амадеус Моцарт

На 4 декември 1791г. умира Волфганг Амадеус Моцарт. Той е роден на 27 януари 1756г. г. в Залцбург. Син е на известния композитор и педагог Леополд Моцарт и на Ана Мария Моцарт (1720 - 1778). Той е 7-то дете в семейството, но преди него умират 5 други в ранна детска възраст. На втория ден след раждането му е кръстен, при което му се дава името Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus (Gottlieb) Mozart. Първите 2 имена са на светеца Йоан Златоуст, а 4-то име се променя няколко пъти през живота му: на латинскиAmadeus, на немскиGottlieb, на италианскиAmadeo. Самият Моцарт предпочита Волфганг.

 Неговото творчество е огромно по обем и обхваща всички музикални жанрове на класическата музика, съществуващи през неговото време — общо над 600 композиции, много от които се смятат за връх в симфоничната, концертната, камерната, клавирната,оперната и хоровата музика. Той е сред най-популярните класически композитори.

Моцарт проявява забележителни способности от най-ранна възраст. Той притежава феноменален музикален слух, изключителна памет и блестящ изпълнителски, импровизаторски и композиторски дар. На основата на немския зингшпил и на италианската опера-буфа създава класическите опери "Отвличане от сарая", "Сватбата на Фигаро", "Дон Жуан" и "Вълшебната флейта". Автор е на 41 симфонии, 27 концерта за пиано и оркестър, 5 концерта за цигулка и оркестър, 9 концерта за духови инструменти и оркестър, камерна музика, клавирни творби, арии, серенади („Малка нощна музика“), "Реквием" и други. Собственият му каталог се води от 9 февруари 1784 г., като до тогава вече е написал около 450 творби.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!