В Канада спират новините във Фейсбук и Инстаграм

Мая Младенова 02 август 2023 в 11:48 2453 1

Социални мрежи

Снимка Pixabay

Правителството защити правото на читателите да се информират от платформите и на медиите - да получават заплащане за споделяне на съдържанието.

Компанията Meta спира достъпа до новини във Фейсбук и Инстаграм за всички потребители в Канада вследствие на новия закон, който изисква от техгигантите да плащат на издателите на новини.

Канадското правителство осъди този ход като "безотговорен" и заяви, че светът наблюдава процеса.

Законът за онлайн новините, приет от канадския парламент, ще принуди платформи като Google и Meta да договарят търговски сделки с канадските медии, които публикуват новини онлайн.

Новинарските издания доброволно споделят съдържание във Facebook и Instagram, за да разширят аудиторията си и да подпомогнат печалбите си", коментира Рейчъл Къран, ръководител на отдела за обществена политика на Meta в Канада, цитирана от "Ройтерс". "За разлика от тях ние знаем, че хората, които използват нашите платформи, не идват при нас за новини", добавя тя.

Правителството обаче защити правото на читателите да се информират от платформите и на медиите - да получават заплащане за споделяне на съдържанието.

Канадският министър на културното наследство Паскал Сент-Онж, който отговаря за отношенията на правителството с Мета, заяви, че "Това е безотговорно".

"Те предпочитат да блокират достъпа на потребителите си до качествени и местни новини, вместо да плащат справедлив дял на новинарските организации", казва Сейнт-Ондж.

"Ние ще продължим да отстояваме позицията си. В края на краищата, ако правителството не може да се застъпи за канадците срещу технологичните гиганти, кой ще го направи?", добави министърът.

Канадското обществено радио и телевизия CBC също нарече този ход на Meta безотговорен и го определи като "злоупотреба с пазарната им сила".

Канадският закон е подобен на новаторския закон, който Австралия прие през 2021 г. и предизвика заплахи от страна на Google и Facebook да ограничат услугите си.

И двете компании в крайна сметка сключиха сделки с австралийски медийни компании, след като бяха предложени изменения в законодателството.

По отношение на канадския закон Google твърди, че той е по-широк от тези, приети в Австралия и Европа, тъй като поставя цена на линковете към новинарските истории, показвани в резултатите от търсенето, и може да се прилага за издания, които не произвеждат новини.

Meta заяви, че линковете към новинарски статии съставляват по-малко от 3% от съдържанието в каналите на потребителите, и твърди, че новините нямат икономическа стойност.

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо заяви през май, че подобен аргумент е погрешен и "опасен за нашата демокрация, за нашата икономика", припомня "Ройтерс".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика