СЕМ не утвърди предложения от новия шеф на БНР Управителен съвет

Мая Младенова 21 юли 2022 в 14:02 3635 0

СЕМ

Снимка Мая Младенова/архив

За предложения УС гласуваха 3 от 5-те съветнички в медийния регулатор

Съветът за електронни медии (СЕМ) отхвърли предложения от генералния директор на БНР Милен Митев състав за нов Управителен съвет.

Днес медийният регулатор трябваше да утвърди състава, но двама от петимата членове - Пролет Велкова и Симона Велева - гласуваха с "въздържал се". За утвърждаването е нужно квалифицирано мнозинство с 4 от 5 гласа на членовете на СЕМ. Ако има три неуспешни опита за избор, следва гласуване с обикновено мнозинство от 3 гласа.

Предложението на Милен Митев бе в ръководния орган на общественото радио да влязат журналистът Валери Запрянов, изпълняващият длъжността директор на "Музикална къща БНР" Теодосий Спасов, директорът на дирекция "Международно сътрудничество" Албена Миланова и юристът Димитър Димитров, който и в момента е член на Управителния съвет.

Пролет Велкова коментира, че иначе внушителната професионална биография на Валери Запрянов има смущаващи факти и попита дали издаваните от него вече несъществуващи сп. "ТЕМА" и в. "Преса" са възстановили заеми, взети от КТБ. Тя цитира и създаването на Българския медиен съюз през 2012 г. Съюзът създаде алтернативен етичен кодекс на медиите, които не се включиха в оригиналната инициатива. Запрянов отговори, че заемите на двете медии не са взети от КТБ, а от фирма, но не било негова работа да изяснява дали тя е куха и как ги е получила.

Според Симона Велева не е редно съставът на предложения УС да бъде представен пред медийните съветници само ден преди гласуването.

Галина Георгиева, също член на СЕМ, възрази срещу провала на вота. "Днес отново станахте свидетели на заседание на Съвета за електронни медии, в което представители от последното попълнение на Съвета не успяха да произведат избор. Станахте свидетели на поредно унижение на кандидати, такова каквото гледахте и по време на избора на генерален директор на Българската национална телевизия. Аз бих искала да се разгранича ясно и да кажа, че в този състав Съветът за електронни медии не може да произведе какъвто и да било избор и вот. Аз се срамувам", заяви тя.

Мандатът на четирима от членовете на Управителния съвет на БНР изтича на 28 юли. Досега новият директор работеше с назначен от по-предишния директор УС, който също като шефа на радиото има 3-годишен мандат. Ако мандатът на генералния директор бъде прекратен предсрочно, това не важи за УС и той продължава да работи до изтичането на своя отделен мандат. Заради двата непълни мандата на последните двама шефове на медията - Светослав Костов и Андон Балтаков - Милен Митев едва сега има право да предложи свой Управителен съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки