Минеков: Не можем да говорим за частни медии в България

OFFNews 08 юли 2021 в 11:52 4742 0

Виждам телевизии, които се хранят от всички министерства, получавайки средно по половин милион от всяко едно министерство. Другото е партийната хранилка. Няма партия, която е била досега вътре в парламента, която да не участва навсякъде с огромна сума.

Това заяви служебният министър на културата Велислав Минеков пред БНР. 

По думите му не може да се говори за частни медии в България:

"От това, което видях с изненада, малко закъснях, докато се сетя, видях, че не можем да говорим за частни медии в България. Всичките, общо взето подобни, се издържат с пари от държавата, със средства от министерствата, от общините, от познати фондации, от напълно непознати фондации, от села, паланки, градове, музеи, хотели, ресторанти. Но когато държавата е вътре, е смущаващо."

В началото на разговора Минеков се обърна към водещата с думите:

Искам да ви помоля да не ми задавате неудобни въпроси, защото генералният ви директор ще се наложи да ви разходи в близката горичка. Ако се окажете въртоглава, ще спра радиото за половин ден. Най-много да ви уволнят директора, аз няма да пострадам. 

Служебният министър обясни, че нещата са ужасяващи от всяка гледна точка, включително и Съветът за електронни медии, който според него е с чисто политически функции. 

"Има една огромна медийна зависимост от правителството. Това, което ме потресе, е финансирането на частните медии", каза още той.

Минеков посочи, че България е европейски рекордьор по брой радиостанции и телевизии. "Има огромно количество партийни телевизии и Съвет за електронни медии, който се избира почти изцяло от парламента с двама души, които са посочени от президента. Те се обявяват за изключително независими, бидейки три от тях назначени от партията майка и един, който беше назначен от президента от същата партия. Това е факт", добави ресорният министър. 

Той подчерта, че не може частна медия да бъде управлявана с този вид хранилки, като даде пример с Радио К-2, където "сумите са просто някаква мизерия" в сравнение с всичко онова, което е видял, "особено по отношение на гледаеми телевизии".

"Агенция "Пътна инфраструктура" - 5000 лева, МТСП – 14 700 лева, Държавно предприятие "Ръководство на въздушното движение" – какво прави това предприятие вътре в радиото, не ми е ясно – но почти 10 хиляди лева, Министерство на туризма – 10 хиляди лева, изведнъж от банката, която се прочу в последно време - Българската банка за развитие – има едни случайно попаднали 70 хиляди лева", изброи министърът.

По думите му ББР е дала парите по договор за кампания за дуалното и професионално образование - спонсорство от ББР. На въпрос дали ББР е подпомагала и други медии, Минеков отговори: "Колкото пожелаете". 

"Законът за радиото и телевизията трябва да бъде премислен. Той е не само остарял, но и вреден. Очакваме парламент и да започнат промените, защото ситуацията е наистина нетърпима", заяви още министърът на културата проф. Велислав Минеков.

Според него медийното удобство се търси от пълноценно избраните правителства и парламенти: "Истинското начало на заглушаване на медийната среда е още от времето на управлението на Симеон Сакскобургготски. И раздаването на държавни подкупи в огромни размери".

Минеков подчерта, че тези услуги за него са подкуп. "Тук става нещо много нечестно. Тук министри си купуват тишина и удобство. Купуват си величие", допълни той.

Ресорният министър добави, че "никой не е погледнал. Никой не е видял какво става години назад. Никой не си е дал обяснение за целта на тази практика, а целта е ясна. Никой не се е докоснал. Никой не се е възмутил. Никой не е разказал".

От думите му стана ясно, че е получил "две леки заплахи" какво ще стане, ако се разрови и е бил предупреден да не говори за някои случаи в пространството, в които по думите му става дума за "плячкосване, грабеж и корупция".

"Има хора, които са притиснати от това, което говоря и трябва да намаля този натиск, особено за неща, които при една нормална прокуратура биха тръгнали в много лоша посока", каза той.

Според него медии, които са били "удобни на предишното правителство, които са останали недокоснати, които са били хранени редовно и то пак по тази линия – от партии, от министерства, се чувстват заплашени".

Относно годишнината от началото на миналогодишните антиправителствени протести - 9 юли, проф. Минеков посочи, че държавата е тръгнала в друга посока и това трябва да се отпразнува.

"Някои неща се промениха. Слънчогледите се завъртяха в правилната страна. Ще е нужен основен ремонт на държавността, но ще е нужно да променим и навиците си. Не трябва повече да мълчим, не трябва да прикриваме и дребната корупция, не само едрата", категоричен е той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови