Колко обществени са обществените медии?

Според данните от доклада гражданското общество няма значителна трибуна в БНТ и БНР

Йорданка Веселинова 26 февруари 2021 в 14:47 2837 0

Снимка Pixabay

"Колко обществени са обществените медии"

Отговор на въпроса дава проучване, чиито резултати бяха представени днес.

Краткият отговор е - в обществените медии доминират правителствените източници на информация, докато гражданското общество не е достатъчно представено. Извънпарламентарната опозиция е слабо представена за сметка на доминиращата управляваща коалиция и парламентарната опозиция.

Изследването обхваща периода от 19 октомври до 29 ноември 2020 г., през който са анализирани централните емисии на БНТ 1 и Програма "Хоризонт" на БНР, както и по четири предавания от двете обществени медии, сред които: "Референдум", "Панорама", "Денят започва с Георги Любенов" (в събота и в неделя), "Събота 150", "Неделя 150", "Политически НЕкоректно" (в събота с водещ Петър Волгин и в неделя с водещ Силвия Великова).

Целите на изследването са две:

  1. Да се проследи доколко двете медии изпълняват обществената си функция;
  2. Да се провери дали има случаи на дезинформация в обществените медии.

Изследването е проведено от на Фондация за хуманитарни и социални изследвания – София и Фондация „За ново партньорство в журналистиката“ и е финансирано от Фонд „Активни граждани“ по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Ралица Ковачева, Милена Якимова, Димитър Вацов, Валентин Вълканов, Симона Христова и Бурян Алексиев участват в екипа, изготвил изследването, а научен ръководител е проф. Мария Нейкова.

Новините в БНТ и БНР

В двете медии се констатира доминирането на правителството в ролята на главни действащи лица, като в БНТ на правителствени говорители са отделени забележителните 83 минути. В БНР е значително по-малко - 55 минути. Институционалната информация пък е значителен източник на информация - 12,4% в БНТ и 19,3% за БНР.

Констатира се обаче, че позициите на гражданите не намират трибуна в новинарските емисии на обществените медии. Те по-често са представени като "обикновените хора" в  ролята на пациенти, безработни, клиенти и пр., но не и като организирани структури на гражданското общество. Наблюдава се, че по-често те остават като анонимни гласове и лица без имена.

И двете медии предпочитат формата на репортажа за представяне на новините, като в БНР така представени са общо 45,5% от темите, а в  БНТ - 52%. 

Резултатите за БНТ

Доминираща тема в новините отново е "COVID-19" с като общо 32,1%, на второ място с 10,2% са новините, свързани с темата "Здравеопазване", а на трето място, със значително по-малко отразяване, се нарежда "Международната политика" с общо 7,9%.

Доминират представителите от правителството в 83 мин. от ефирното време, гражданите в индивидуално качество са представени 56 мин., като на трето място се нареждат медиците - с 53 мин.

Резултатите за БНР

Доминиращата тема в новинарските емисии на общественото радио  е "COVID-19 "с като общо 32,3% новините са по тази тема. Прави впечатление, че на второ място с 10,9% се нарежда "Международната политика", а на трето - със 7% е темата "Здравеопазване". 

В БНР с 55 минути от ефирното време доминират представители от правителството, на второ място с 26 мин. се нареждат представителите от други държави, а на трето с  14,5 мин - синдикатите и съюзите. 

Актуалните предавания

В актуалните предавания на БНТ1 и БНР няма засечени случаи на дезинформация в строгия смисъл на понятието. Появяват се обаче конспиративни теории, подвеждащи твърдения и обиден език чрез „включване на слушател“ в „Хоризонт“, в предаването „Политически НЕкоректно“ на Петър Волгин и еднократен инцидент в „По света и у нас“.

Отново доминираща тема е COVID-19, като значителна разлика между БНТ и БНР се открива по отразяването на "Международната политика" - в общественото радио такива теми са общо 42,1% от всички в предаванията в конкретния период, което е двойно повече от международните новини в БНТ.

Прави впечатление още, че темите "Образование" и "Социална политика" са засегнати само през коронавируса.

Говорители по всички теми са най-вече експерти, анализатори и интелектуалци. На второ място са журналисти и медици, и на трето място, но с повече ефирно време, са представители на партиите и правителството, като с приоритет са представители на управляващата коалиция и опозицията. Извънпарламентарната опозиция е маргинално представена.

Любопитна е констатацията, че три пъти по-често в предаванията се появяват лица от ВМРО спрямо тези от ГЕРБ.

Актуалните предавания на БНТ

Доминираща тема в предаванията е "COVID-19" с 53,4% от всички теми, на следващо място са новините, свързани със "Здравеопазване" - 25,6%, а на трето с 20,1%  е темата "Култура". На дъното на класацията с под 1% са теми, свързани с история, права на човека, спорт и празници.

Актуалните предавания на БНР

В актуалните предавания на общественото радио доминира темата "Международната политика" с общо 42,1% от всички новини, с 33,7% на второ място се нарежда "COVID-19", а на трето - с 15,8%, е темата "Вътрешна политика". Най-малко отразени са теми свързани със спорт, финанси, лайфстайл, знаменитости, любопитни и права на човека.

Докладът е достъпен тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови