Филми за Реформацията, Хитлер и нацистите по Viasat History около Великден (видео)

OFFNews 21 март 2018 в 14:40 12214 0

Снимка TBC Media

"В търсене на съкровището на нацистите"

Интригуващи исторически филми ще предложи на зрителите по великденските празници телевизионният канал Viasat History. 

В петък, 30 април, от 20:00 часа дебютира „Реформацията: Свещената война в Европа“. Преди 500 години революционно настроен свещеник завинаги променя облика на християнството и посоката на европейската цивилизация. Рискувайки живота си, академичната си репутация и спасението на душата си заради своите вярвания, един мъж се изправя срещу всемогъщата католическа църква. Западният свят никога няма да бъде същият. По случай 500 години от Реформацията, вижте историята на реформатора Мартин Лутер и съвременниците му.

Историкът Дейвид Старки проследява живота на Лутер, на основните фигури зад едно от най-забележителните движения в историята на хората, които променят вярванията на обществото във времето на пълно господство на католическата църква.

От 1 април от програмата на Epic Drama гостува филм игралният „Селцето“. С вдъхновяващ актьорски състав, включващ имена като Джон Сим, Максин Пийк и Джулиет Стивънсън, "Селцето" е история за порастването, видяна през носталгичните очи на Бърт Мидълтън. Един мъж израства в сурова, но устойчива провинциална общност, побрала като в микрокосмос всички важни човешки ценности.

В навечерието на Великден, на 7 април, от 17:15 каналът ще покаже „По следите на трансилванското злато“ за незаконния трафик на археологически артефакти на 2000 години от Трансилвания към Европа и САЩ.

На 9 април, от 22:50, е премиерата на поредицата „В търсене на съкровището на нацистите“. Тя разказва за най-голямата кражба в историята и най-внушителното търсене на съкровища в модерния свят. Между 1933 и 1945 г. нацистите плячкосват милиони културни ценности и хиляди тонове злато. Те крадат златни пръстени и пломби, необработени диаманти и скъпоценни камъни от корони, разграбват се музеи, библиотеки, цъкрви, синагоги, офиси, фабрики и частни домове.

Част от откраднатото все още липсва, като например повече от 100 000 произведения на изкуството, сред които картини на Дега, Ван Гог и Рафаел, злато, диаманти и бижута и други културни съкровища на стойност десетки, ако не и стотици милиони.

През 2007 г. бивш икономист на ЦРУ оценява цялата стойност на липсващите съкровища от нацистката плячка на 115-175 милиарда долара. Опитите за възстановяването започват през последните дни на Втората световна война и продължават и до днес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата