Виталий Кличко - от боксовия ринг до протестите в Украйна

Вероника Шербанова 26 ноември 2013 в 12:31 67150 74

Виталий Кличко по време на протестите в Украйна
Виталий Кличко по време на протестите в Украйна

Световният шампион по бокс Виталий Кличко стана един от лидерите на протестите в Украйна, защитаващи влизането на страната в Европейския съюз.

Кличко сложи край на спортната си кариера през ноември 2005 г. Две години по-късно обаче той отново се завърна на професионалното поприще. 

Междувременно боксьорът влезе в политиката и в момента е сред най-подкрепяните украински политици.

Политическата кариера на Виталий Кличко започва още през 2004 година – по време на Оранжевата революция той застава на страната на кандидат-президента Виктор Янукович, а по-късно става и негов съветник.

Той става председател на партийна коалиция, но не успява да спечели достатъчно гласове, за да влезе в парламента.

През 2008 година Виталий Кличко участва в предсрочните избори за Общински съвет на Киев. Коалицията, на която е лидер, получава 17,97% от гласовете и 15 места.

През 2010 г. Кличко създава партия „УДАР“ (Украински демократичен алианс за реформи). Партията му участва на парламентарните избори в Украйна през 2012 година и получава 14% от гласовете и съответно 40 от всички 450 места във Върховната рада.

В края на октомври боксьорът обяви, че ще се кандидатира на президентските избори през 2015 г. Според експертите той ще бъде основният конкурент на настоящия президент Виктор Янукович. Според социолозите в момента обществената подкрепа за Кличко е по-висока от тази за настоящия президент. Проучванията показват, че ако изборите бяха сега, Кличко би получил 16% от гласовете срещу 14% за Янукович.

Участието на Виталий Кличко в президентската надпревара може да бъде застрашено от внесените в украинския парламент промени, според които за президент не могат да се кандидатират чужди граждани или хора с двойно гражданство, какъвто е случаят на Кличко.

Виталий Кличко е и един от водачите на протестите в Украйна заради замразяването на преговорите за присъединяване към Европейския съюз.

Опозицията обвини правителството за това, че се е поддало на натиска от страна на Русия, която заплаши Украйна с последици за търговията, ако подпише споразумението.

„Ние ще продължим с демонстрациите, докато не бъде подписано Споразумението за асоцииране с ЕС”, заяви Виталий Кличко.

Протестите в Украйна продължават, въпреки уверението на премиера Микола Азаров, че преговорите са спрени само временно.

Кличко се включи и в протестите през юли миналата година срещу обявяването на руския за регионален език в 13 от всички 27 административни единици в Украйна. По време на протестите боксьорът пострада от сълзотворния газ, използван срещу демонстрантите. Той получи и порезна рана от счупено стъкло.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!