Трогателният случай на Алфи Евънс: едно бебе и борбата между медицината, съда, държавите и папата

OFFnews 08 май 2018 в 10:58 10564 0

Тъжната история на 23-месечния Алфи Евънс успя да разтърси света. Милиони хора по света, няколко държави и дори папата се трогнаха от съдбата на момченцето с неизлечима диагноза и борбата на родителите му да му дадат още един шанс, макар и отвъд възможностите на съвременната медицина.

Алфи е роден на 9 май 2016 година и приет в болница едва на 3-месечна възраст заради чести припадъци.

Лекарите в Alder Hey Children's Hospital в Ливърпул определили състоянието на Алфи като неврологично заболяване, но не успели да кажат какво точно.

Година след настаняването на детето в болницата, където той лежи в полувегетативно състояние, родителите му Том Евънс и Кейт Джеймс за първи път влизат в спор с лекарите.

Евънс и Джеймс искат  да транспортират Алфи в болница в Рим, където според тях ще получи по-добро лечение и животът му да бъде поддържан за дълъг период от време. Ръководството на болницата в Ливърпул отхвърлило желанието им, защото според медиците то не е в интерес на детето.

От 1989 година във Великобритания съществува закон, според който по лекарска преценка родителските права могат да бъдат ограничени. Така законът защитава децата от некачествено отглеждане и липса на адекватно лечение.

Точно това се случва с Алфи, когато на 19 декември 2017-а година лекарите от болницата завеждат дело във Върховния съд срещу Евънс и Джеймс с цел той потвърди, че „Алфи има необратими мозъчни увреждания, които няма смисъл да бъдат поддържани, и транспортирането му в Рим и опитите на други лекари да го спасят е не само безсмислено, но и нехуманно“.

Постановлението на съдия Джъстис Хайдън от Върховния съд от 20 февруари тази година позволява на болницата да изключи животоподдържащата система на Алфи под претекста, че детето заслужава мир и спокойствие.

Представител на болницата обяснява, че родителите на Алфи виждат в него едно нормално изглеждащо сладко момче, но всъщност всяко движение, което детето извършва, е пореден припадък.

Съдът дори изтегля изключването на системите за 23 февруари 2018, преди родителите му да започнат съдебна битка.

Майката и бащата на Алфи не се отказват и на 6 март отнасят делото в Апелативния съд, където съдиите потвърждават решението на съдията от Върховния съд.

На 20 март двойката обжалва това решение, а съдиите отказват да дадат на двойката да подаде друга жалба.

Въпреки това техните адвокати представят делото пред Европейския съд по правата на човека, но трима съдии отхвърлят искането им, заявявайки, че не намират нарушение на правата на човека.

На 11 април съдия Хайдън одобрява план за определяне на датата на изключване на системите на Алфи.

Тогава Евънс и Джеймс прибягват до услугите на Християнския юридически център.

Адвокатите на центъра представят окончателно законно предложение пред съда на 16 април родителите да поемат контрола върху техния син, твърдейки, че той е бил „незаконно задържан“, но искът им отново бива отхвърлен.

Два дни по-късно бащата отива в Рим за среща с папата, молейки го за помощ.

Само за няколко часа италианското министерство на външните работи дава италианско гражданство на Алфи, надявайки се, че то ще позволи нужния трансфер в болницата.

Но тази последна жалба е отхвърлена от г-н Хайсън, който заявява, че Алфи е британски гражданин, който попада под юрисдикцията на Върховния съд. Тогава италианското посолство изяснява, че не се опитва да оспори каквито и да било решения, взети преди това от британските съдилища. Говорител на министерството посочва, че предоставянето на гражданство е знак за съдията, че ако той промени решението си, те са готови да улеснят прехвърлянето на детето в италианската болница.

Следва допълнително изслушване, в което съдията заявява, че случаят вече е достигнал своята „последна глава“.

Той отхвърля твърденията на адвокатите на Евънс и Джеймс, че синът им е значително по-добре, защото диша без помощ 20 часа след като лекарите са изключили системите.

Родителите на Алфи започват повторно обжалване на заповедта, която ги спира да го заведат в Италия. Трима съдии от Aпелативния съд, оглавявани от сър Андрю Макфарлън, потвърждават решението, което възпрепятства 23-месечният Алфи да пътува в чужбина след изключването на системите.

В понеделник, 20 април, системата на Алфи е изключена в 21:00 часа, след като съдия от Върховния съд отхвърли нови жалби.

Бащата на Алфи споделя, че синът му продължава да диша без помощ и животът му може да бъде възстановен.

Във вторник сутринта, 21 април, г-жа Джеймс публикува снимка във Facebook, на която Алфи спи в прегръдките ѝ.

„Независимо какво се случва, той вече доказа, че тези лекари грешат. Той е невероятен. Толкова е красив“, пише тя.

Попитан дали семейството се е отказало да заведе сина в Италия, г-н Евънс казва, че все не е.

„Време е да му позволим достойно да се прибере вкъщи или в Италия“, добавя той.

От болницата заявиха, че няма да публикуват актуализации за състоянието на малкото дете от уважение към личния му живот.

Говорейки извън болницата в четвъртък, 26 април, след среща с лекари, г-н Еванс похвали служителите за това как се грижат за Алфи.

На 28 април Алфи издъхва. 

Най-важното
Всички новини