Ексклузивно Облекчаване на мерките: Отварят езиковите школи, пускат публика по стадионите

Стивън Кинг на 70

OFFNews Последна промяна на 21 септември 2017 в 12:26 5702 0

Снимка Instagram

Стивън Кинг празнува рождения си ден днес. Най-известният писател на романи на ужаса навършва 70 години.

Стивън Едуин Кинг е роден на 21 септември 1947 година в Портланд, щата Мейн. Когато е на две години, баща му напуска семейството. Майката му отглежда сама Стивън и брат му в нищета.

Кинг започва да пише на 7-годишна възраст, като продава разказите си на съучениците си. Когато е на 13, открива кашон със стари хорър книги и научна фантастика, оставени от баща му, които повлияват на стила на младия писател. Според семейството му, смъртта на негов близък приятел също е в основата на писателския му стил – инцидент, в който влак го блъска и убива.

Първият роман на автора - „Кери“, е книга за момиче със свръхестествени психични  сили. Кинг получава едва 2500 долара от издателската къща, която го публикува, но няколко години по-късно продава правата ѝ за 200 000 долара.

Писателят е, че е голям почитател на рока. Кинг е толкова отдаден на музиката, че през 1992 година основава рок група на има Rock Bottom Remainders заедно с писателите Дейв Бари, Ейми Тан, Мат Грьонинг. Писателите шеговито се описват като „библиотекари от 50-те години със страст към котките“.

Групата се оттегля след смъртта на водещия певец от уважение към него. В продължение на 20 години бандата е свирила с Брус Спрингстийн, Уорън Зевън и Рони Шектор, а след това са акомпанирали на Глория Гейнър към песента „I Will Survive“.

Тежка катастрофа слага край на писателската кариера на Стивън Кинг. На 19 юни 1999 година бус удря писателя, в резултат на което той претърпява 5 операции за 10 дни, има множество фрактури на краката и таза. Въпреки нараняванията авторът продължава да пише, но заради болките не можел да твори повече от 40 минути без почивка. Травмите бавят Кинг толкова много, че през 2002 година той заявява, че се отказва от писането.

Най-известните му книги са „Рита Хейуърт и Изкуплението Шоушенк“, „Тялото“, „Зеленият път“, „То“, „Сблъсък“, „Сиянието“, „Гробище за домашни любимци“, „Тъмната кула“, „Мизъри“ и още много.

Стивън Кинг има към 80 издадени книги, разкази и сценарии, а през 2015 година получава Националния медал на изкуствата за 2014 година.

Най-важното
Всички новини