Салман Рушди с награда за нарушаване на мира

OFFNews 15 ноември 2023 в 15:53 988 0

Рушди

Снимка БТА/АП

Салман Рушди

Последното отличие за Салман Рушди бе награда, която се пазеше в тайна до последно, преди той да стане от мястото си, за да я приеме, съобщава АП, цитирана от БТА.

Във вторник вечерта авторът получи първата по рода си Награда за цялостен принос за нарушаване на мира, учредена от Центъра „Вацлав Хавел“ в Манхатън, Ню Йорк. Само шепа от повече от 100-те присъстващи бяха предварително уведомени за присъствието на Рушди, чието местонахождение се пази в тайна, откакто той бе намушкан многократно с нож през август 2022 г. по време на литературен фестивал в Ню Йорк.

„Извинявам се, че съм тайнствен гост. Изобщо не искам да съм потаен, но това прави живота му малко по-прост“, каза Рушди, представен от авторката на „Да четеш Лолита в Техеран“ Азар Нафизи. 

Центърът „Вацлав Хавел“, основан през 2012 г. като Фондация „Библиотека Вацлав Хавел“, носи името на чешкия драматург и дисидент, който е последният президент на Чехословакия след падането на комунистическия режим в края на 80-те години на миналия век. Мисията на центъра е да развива наследството на Хавел, който почина през 2011 г. и беше известен с това, че се бореше за правата на човека и свободата на изразяване. Много писатели и дипломати присъстваха на церемонията във вторник, водена от дългогодишната журналистка от Си Би Ес Лесли Стал.

Алаа Абдел-Фатах, египетски активист в затвора, получи наградата „Нарушаване на мира“ за смел писател в риск. Неговата леля, известната писателка и преводачка Ахдаф Суейф, прие наградата от негово име и заяви, че той е запознат с нея.

76-годишният Рушди отбеляза, че миналия месец е получил Наградата за мир на Германската асоциация на книгоиздателите и книгоразпространителите, а сега получава награда за нарушаване на мира, което го кара да се чуди от коя страна на „оградата“ се намира.

Голяма част от речта му бе посветена на Хавел, негов близък приятел, за когото си спомня, че е бил сред първите правителствени ръководители, които са го защитили, след като писателят е бил принуден да се укрива заради указа на аятолах Хомейни от 1989 г., който призовава за смъртта му заради набедения в богохулство роман „Сатанински строфи“.

Най-важното
Всички новини