Почина най-възрастният човек в света - японка, родена в годината на Оруел

OFFNews 26 април 2022 в 10:30 4278 0

Снимка БТА/АП

Кане Танака на 116 г. след получаването на сертификата си за световен рекорд на "Гинес" в старческия дом във Фукуока, Югозападна Япония, 9 март 2019 г.

Почина най-възрастният човек в света.

119-годишната японка Кане Танака е родена в една и съща година с британския писател Джордж Оруел - 1903 г., по времето, когато Япония се превръща в световна сила.

Тя е седмото от девет деца в семейството.

В годината на раждането ù Теодор Рузвелт е президент на САЩ, а Едуард VII - британски крал. Братя Райт извършват първия контролиран полет на своя самолет с двигател и за първи път се провежда Тур дьо Франс. Следващата година Русия започва война срещу Япония и претърпява голямо поражение.

Танака се омъжва преди век, когато е 19-годишна. Не познава съпруга си преди сватбата. Той участва във Втората китайско-японска война през 1937 г., а синът им - във Втората световна и е пленен от Съветския съюз.

Имат четири деца.

В живота си Танака ръководи различни бизнеси, включително магазин за юфка.

Последните си години прекарва в японски старчески дом, където се отдава на настолни игри и обича да похапва шоколад. Освен с влечението ù към сладкото, хората от дома я познават като човек, който става рано сутрин и отделя време за математика и калиграфия.

Танака трябва да участва в щафетата по пренасянето на факелния огън на Олимпийските игри в Токио, но пандемията от COVID-19 осуетява плана.

Призната е за най-възрастният човек на планетата на церемония през 2019 г. Тогава казва, че е по-щастлива от всякога.

С нейната смърт най-възрастният човек в света вече е Люсил Рандон, 118-годишна френска монахиня.

Човекът, доживял до най-дълбока старост в човешката история остава французойката Жана Луиз Калмент, която умира на 122 години и 164 дни през 1997 г.

Япония има най-възрастното население в света. Повече от една четвърт от него е на възраст 65 или повече години. Дългата продължителност на живота там се дължи на диетата, здравеопазването и фактът, че много възрастни хора продължават да работят и в по-късна възраст.

Най-важното
Всички новини
X

Да помогнем на украинските деца!