Много са им хубави плакатите. И много пари струват

OFFNews Последна промяна на 12 юли 2012 в 05:42 5926 18

Светломира Минкова
Светломира Минкова

Прав беше министър Рашидов, като каза, че плакатите на протестиращите на Орлов мост са хубави и качествени, и че са изработени от талантливи художници.

Не беше прав, когато продължи мисълта си, и ги обяви за скъпи и едва ли не спонсорирани. Всъщност с това си изказване, министърът демонстрира от една страна пълната си незаинтересованост към хората, които се бяха събрали на протестите, и от друга абсолютно непознаване на младите си колеги. Защото, освен представителите на всички други професии, на Орлов мост бяха излезли и много артисти, художници, музиканти, и въобще творци, за които в съвременна България се очаква да зависят предимно от благосклонността на Министерството на културата. Но независимо какво се очаква от тях, и какво им се предлага, тези млади хора все още не се предават. Те са свикнали да оцеляват в българската враждебна културна среда, да подминават разочарованията и всекидневните обиди с усмивка и да продължават да творят със силата и ентусиазма на младостта. С надеждата, че това, което правят е достатъчно добро, за да не зависи от мимолетните прищевки на електората.

Една такава млада художничка е Светломира Минкова. Тя завърши текстилно изкуство в Националната художествена академия през 2011, в класа на проф. Анна Бояджиева. Учила е при едни от най-добрите преподаватели, сред които проф. Вихрони Попнеделев, преп. д-р Аделина Попнеделева, проф. Панайот Панайотов, преп. Цвета Явашева, проф. д. изк. Свилен Стефанов и други. Досега, една година след завършването си, Светломира продължава да е твърдо убедена, че иска да се занимава с изкуство и да твори в България. Тя не разбира защо все още е толкова трудно работите на младите творци да се ценят точно достатъчно, за да им позволяват да продължават да развиват таланта си. Да се ценят свободата и необременността им, потенциала и младостта, желанието им да развиват и облагородяват грубата българска култура.

През последните няколко месеца, Светломира подготви няколко уникални бижута, които ще представи в изложбата “D-effect” от 19ти до 30ти юли в Галерия No 14 в София. С тези бижута тя показва, че живее в свят, в който всичко е позволено. Че събуждайки се, както повечето млади хора, тя също опитва да направи по-цветен, по-различен и по-вълнуващ своя ден. Че скрити или протестиращи, младите с усмивка се хвърлят в нестандартни идеи, спонтанни приключения и весели закачки с околния свят. Че за тях да бъдат съвършени е изтъркана и дори забранена цел. Това да са различни и бунтари е далеч по-интересно и им дава възможност да бъдат свободни докато творят, докато дишат, докато се хранят, докато спят, докато живеят.

 

„В работите, които представям показвам несъвършените форми на моята мисъл. Показвам отключената емоция в моментите на моята свобода. В тези моменти аз разрушавам, завързвам и развързвам, за да изградя и обратното! Защото всичко ми е позволено! Не имитирам и не следвам архетипи, а напротив, целя да създам своя индивидуалност. Всеки аксесоар е уникален, всеки носи свои собствени чувства, всеки е D-effect-ен по своя собствен начин.“

Link към събитието във FB: http://www.facebook.com/events/153245274810741/

Откриването на изложбата „D-effect” ще бъде на 19.07.2012 г. от 19:00 ч. в Галерия No 14 (на ул. Димитър Манов 10, първата пряка на бул. Витоша след моста над бул. България)

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.07 2012 в 17:41

ГНЕВНО!!!!
Именно заради подобни нескопосни ПР акции в България няма Гражданско общество!

Как може подобна свинщина?
Как може подобен професионален морал?
Задници!!!

18.07 2012 в 18:16

То бива бива Офцизъм ама чак пък толкова!

Когато хвалят някого искам да ми кажат защо? И за какво конкретно го свързват със "зелените вълнения"?

Това е коректното в случаят и професионалното отношение!

Иначе "OFFnews" изпадат в поздицията на типичната наша преса, раздаваща баданарки наляво и надясно по приятелски и роднински принцип.

Искам аргументи а не епитети! И аз мога да вляза то пет различни компютъра и да напиша пет коментара срещу някого! това не прави грешката на изданието по-малка точно напротив, уголемява я! Защото се стараете да изкарате кривото право!

Така че аз искам отговори от "OFFnews" , за да не започнем с цитирането на тази статия и обсъждането под нея по разни други форуми, защото това което стана тук си е повече от нарицателно!

16.07 2012 в 14:34

То бива , бива злоба и лошотия, ама пък чак толкова?

16.07 2012 в 00:01

Защото това си е платена и поръчкова публикация за това!
А Вие като се занимавате с ПР то ние трябва да сме с лоботомия или "да ядем доматите с колците", така ли?
То бива бива наглост ама чак пък толкова?
за разлика от Вас от НПО-тата аз си ходя на Витоша редовно и за мене тя не е поприще на което си вадя хляба с години и с почти никаква ефективност! Ама защо за пет шест нагли кифли ще си го изкарвам на нормалните хора? Аман от млади кариеристи и натегачи! И не ми говорете за народо психология, тези азбукарски истории ще си ги разправяте по кафенетата на останалите яйцеглави!
И мерси за лаврите, особено ако са като тези - уредени с връзки!
И стига сте се баданосвали едни други, че ми писвате вече! И ще настане страшен скандал, защото аз пък не се отказвам лесно!
Вие НПО-тата имахте почти нулева подкрепа извън вашата членска маса, защото сте организирани като "ашрами"! Спасихме Витоша защото това на "Орлов мост" бе тръгнало към Арабска пролет и тъпанарите на Цветанов преиграха! Това бе нормално и закономерно, защото Цветанов и Барисв натъпкаха службите със ВИФаджии и те постепенно се превръщат в заплаха за обществото! Процесът беше лавинообразен и взривоопасен заради присъединяването на пара-зелени като мене и други разни с които направиха критичната маса!
Стига сте си лъскали егото!
Направете си изводите и си променете методите, защото това което стана бе подарък от съдбата! Бе резултата на трудът и на много хора които харесват Витоша и планината но не харесват самодоволните Ви и себевлюбени физиономии, като мен в момента! НПО-тата в България имате огромни трески за дялане -прекрасно и непрозрачно усвоявате еврофондове но за работа с маси и доброволци бяхте пълна нула, преди "Орлов мост"!
Белев ръководеше Витоша, и като директор бе е под всякаква критика ! Да не започвам за изровените пътеки и т.н.т. Но щом е за делото на Алеко и за общото благо аз и други го подкрепиха! Дано като общественик се окаже още по полезен!
И т.н.т.

15.07 2012 в 18:11

Stream-А, защо се извинявате за участието си? Напротив, гордейте се! Но, покрай тази си гордост, някак не може ли да се зарадвате и на някакъв вид успех на млад човек? Това не разбирам аз. Но, явно ни е част от народопсихологията. Аз лично, четейки Ви, оставам с усещането, че се чувствате недопотупан по рамото, а видиш ли, някой друг обрал лаврите. Но тези лаври не са Вашите, а съм убедена, че и Вие сте забелязан, но точно тези 5 минути слава за друг.
И още нещо, защо във всяка публикация се търси изгода? Та нали ако имаше такава, то поне бутона "Подай сигнал" тук нямаше да го има.
Но, пак ще намекна за народопсихологията на българина, а аз също съм българка.

15.07 2012 в 17:59

Кое това?
И се извинявам че съм участвувал!
Обещавам повече да не го правя, ако това Ви е подразнило!
Все пак съм отишъл да спасявам Витоша а не на частно Рейв парти, нали?
Та пак питам, кое това?

15.07 2012 в 17:39

Чета и не вярвам на очите си, честно :(
Всички ние под редица стати за събитията около промените в "Законът за горите", пожарът на "Бистришко бранище", разбрахме, че Вие сте участвал. Хвала за това! Но, защо сега това???

15.07 2012 в 09:01

Никои не е казал че плакати е нямало! Още по малко съм казал , че не са били хубави!
Аз твърдя, че не трябва на гърба на всяко значимо нещо да се прави реклама на този или онзи!
Грозно е! Не говори добре нито за журналиста, които го е написал, нито за изданието а още по малко за това момиче!
Това е моето мнение!
И все пак тя кои плакати е направила за тези събития!
Ето това е съществен въпрос!
И какво точно я свързва нея с "Орлов мост"?
Ето на къде избиват нещата?

Или както е казано в правото "Кой има изгода?" от тази публикация.

Защото аз като читател, нямам.
А Вие?
А тя?

15.07 2012 в 04:15

Плакати имаше и то направени много професионално.

14.07 2012 в 23:04

Не насочвам никаква омраза!
Просто ми е гадно по какъв начин се използува едно свястно нещо за да се направи ПР на някого! Трябва да има мярка в нещата! Трябва да има и морал! Въпреки, че според Французите "Това било нашето отношение към хората които не харесваме!"
Та значи г-н Рашидов аз си го харесвам като художник, а това че е министър е нещо временно.

Добре момичето е талантливо, хубаво!
Ами като пишеш статия за него или посочи два три плаката от които ти спира дъхът, а пък ние всички сме ги запомнили на протестите или откровенно си пиши,че това е платена публикация.

По подобен начин съм се чувствувал и други пъти, когато ние които се включваме ставаме баластра за амбициозните планове на този или онзи. В България има много неща за оправяне и това са НПО-тата на първо място! Те трябва да престанат да обслужват самите себе си! Това са организации с идеални цели а не "ашрами"! Целите трябва да бъдат ясни, хората още повече!
А не след като победим или успеем да спасим нещо да започнат отново да изникват активни борци и то цели 67 години вече!

Казали са"Направи добро и го хвърли!"

Аз съм ходил там заради Витоша а не да напиша СВ-то на това момиче!На Петя Шереметиева, примерно или на някои друг! Зарязал съм си работата, загубил съм задачи но съм отишъл защото обичам Витоша а не защото въпросната госпожица е добър художник или някой друг е прекрасен ПР! Прекрасен, прекрасен, но ако не беше нашата подкрепа по разни форуми от които ни БАНнаха за по един месец нещата можеше и да не станат точно така!

Водачите се декларират преди атаката, след това излизат "новите активни борци"!
Че иначе е малко гадничко!

Ето тук нещата са казани талантливо и ясно:
"Търсят се доброволци
By
Reduta.bg
– July 12, 2012Posted in: Любослава Русева

http://www.reduta.bg/?p=3361