Младите хора в България: Жажда за участие, жажда за възможности

Национален младежки форум представлява 45 организации и 110 хиляди млади хора

Зарина Василева 20 август 2020 в 09:47 10218 1

Младостта е жаждата, която с времето губим
Венцеслав Константинов


Водени от жаждата си да провокират, обучават и възпитават отговорност, знания, умения и качества у младите хора са и младежките организации у нас. Дейността им е всеобхватна, като резултат от различните и многообразни интереси и нужди на младежите: от доброволчество до младежки пространства, от синдикална дейност до политическа, от здравеопазване до психология, от дипломация до култура и образование.

Вече десет години Националният младежки форум работи за това да изведе на преден план огромната ролята и значение на младежките организации и младежката политика в развитието и създаването на активни и компетентни млади хора, необходими за допринасяне развитието на проспериращо общество и градивни граждански процеси.

Най-голямата платформа на младежки организации в България включва в състава си 45 младежки организации от цялата страна и представлява над 110 хиляди млади хора. Организацията е пълноправен член на Европейски младежки форуми е със статут на Национален младежки съвет на България.

За работата на младежките организации и вълненията на младите хора разговаряме със Симона Димитрова, Председател на Национален младежки форум.

Гласът на младите

Според Симона Димитрова, младите хора са силно реактивни към всички важни теми: качествено образование, което подготвя младите хора за конкуренцията на пазара на труда; гражданско образование в училище; правото за платени стажове; доброволчеството като средство за допълнително развиване на знания и компетентности; младежките пространства като среда за креативност и придобиване на умения; кариерно ориентиране като практика въведена още на база средно образование; социално предприемачество и стартиране на нов бизнес.

Много представители на младежки организации споделят добри практики за включване и овластяване на младежите, пример за това са обществените инициативи и форми на гражданско участие като: неформални обучения, петиции и подписки, протестни действия, доброволческа дейност, работа с младежи и информационни и застъпнически кампании.

Въпреки това, младежите много често се чувстват недостатъчно разбрани, включени и овластени в процеса на вземане на решения, както и в последващите дейности за изпълнението на тези решения.

"Важно е да се дава възможност на младите хора да прилагат опита и уменията си в обществените и социални процеси свързани с развитие", смята Симона

Младите и протестът

Основна нужда за младите е възможността за развитие, но те искат не просто да се възползват от различните възможности, а и да допринасят за предоставянето на такива.

"Включваме се в обществени процеси, когато имаме нужните умения, но е много важно, след като сме включени да поемем отговорност и да допринесем за включването и на други млади хора.

Национален младежки форум застава зад всяка младежка позиция свързана с активната гражданска позиция и гражданското участие. Вярваме, че младите хора имат какво да кажат и трябва по-често да си вземат думата. В тази връзка организацията излезе с официална позиция относно гражданското участие в протести – основно гражданско и младежко право", споделя Симона.

“Вземайки предвид, че правата на младежта се отнасят до пълното упражняване на основните права и свободи от младите хора, Национален младежки форум застава зад правото на свободно изразяване на мнение и свобода на словото, правото на събрания и сдружаване и правото на участие в обществените дела като основни младежки права, посочени в чл. 10 и чл. 11 от Европейската конвенция за правата на човека.”, се казва в Декларация относно гражданското участие в протести – основно гражданско и младежко право на Национален младежки форум.

Трудностите

Най-често младежките организации се сблъскват с липса на достатъчно финансова устойчивост, което от една страна влияе и върху успешната приемственост между кадрите и унаследяването на натрупания капацитет и добри практики, а от друга влияе и на успешното и ефективно участие в процеса по вземане на решения и провеждането на младежки политики.

Фалшивите новини целящи да уронят престижа и авторитета на гражданските организации са също проблем, с който младежките организации се срещат, с тях основното право на свобода на словото и свободното изразяване на мнение бива нарушено за всички граждани на демократичната по своя характер държава.

"Предпоставка за успешната работа на младежките организации със сигурност беше и кризата последвана от опасността на COVID-19, тъй като повечето младежки организации работят на терен с младите хора, а мерките, които бяха взети малко или много повлияха на дейността им", разказва Симона.

"Мерките от страна на институциите по време на извънредното положение относно подкрепата към младежките пространства и социалните предприятия бяха крайно недостатъчни, от което последва организациите да се сплотят и да си помагат взаимно повече, но въпреки това всички младежки организации пострадаха най-малкото финансово", споделя тя.

"Освен това мерките бяха с непостоянен и променящ се характер, което предизвика повече притеснение и невъзможност за решение на различните проблеми седящи на дневен ред пред дейностите и целите на организациите. Поуката от всички тези причинно-следствени връзки е, че ако младежките организации не започнат да работят все повече заедно и подкрепяйки се, то процеса по стесняване на гражданските пространства ще продължи да се усилва", убедена е Симона.

Успехите

В дългогодишната си работа Национален младежки форум се застъпва за ефективното младежко овластяване и качествено младежко участие в обществено-политическите процеси на местно, национално и регионално ниво. Организацията работи активно по темите за младежки права, младежко включване и овластяване, силни младежки организации и младежка работа, като подкрепя младите хора и организациите и печели тяхното доверие.

По време на пандемията, НМФ създава кампания #ВремеЗаТеб, за да покаже на младите хора как да оползотворят времето си вкъщи по време на пандемия чрез уебинари на теми, които ги засягат и възможности, подпомагат развитието на различни качества и умения. В инициативата се провеждат 6 уебинара на теми, които засягат младите хора, с осигурен жестов превод. 

"Гордеем се с всеки един млад човек, преминал през наше обучение, кръгла маса, уъркшоп или академия и приложил наученото в своя инициатива. Тази година Национален младежки форум става на десет години, затова се гордеем и сме благодарни на всяка наша организация член, които години наред допринасят със своя капацитет и опит. Гордеем се с традиционните събития на организацията, а именно с Национална младежка академия и Националния младежки дебат реализиран съвместно с МСМРБ. Гордеем се, че помогнахме и работихме усърдно с младежките организации и Община Варна за сбъдването на Варна 2017 - Европейска младежка столица. Гордеем се с нашите алумни членове, които са изградили капацитета на организацията с години усърдна младежка работа. Гордеем се със Звеното обучители и всички доброволци и младежки работници допринасящи развитието на НМФ и организациите членове. Благодарни сме за това, че всеки ден успяваме да достигнем до все повече млади хора", споделя Симона.

Вярата

"Младите хора не са същите млади хора от преди тридесет години, тъй като в момента те пътуват, обменят добър опит и знания в чужбина, придобиват увереност и се връщат обратно в България, за да приложат наученото и да допринесат за развитието на обществото към по-добро.

Много е важно да осъзнаем това като общество и все повече да даваме възможността и подкрепата на всички млади хора готови да влагат своя капацитет и ресурси. Вярвам, че ако им даваме все повече възможности за реализация на този потенциал, все повече млади хора ще остават в България", категорична е Симона Димитрова.

Този материал е част от проект „Граждански Хъбове в университети: активизиране на гражданската енергия в подкрепа на гражданските организации“ (ACF/61), изпълняван от Български център за нестопанско право с партньорството на фондация „ОФФ Медия“ и финансиран от Фонд Активни граждани България (https://www.activecitizensfund.bg/) по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

20.08 2020 в 10:47

...млади,стари...всички нормални хора трябва да се изправят с/у тая вопиюща посредственост и некомпетентност на мутренското управление...всички които се чувстват обидени трябва да се надигнат и да прогонят мутрите от живота ни...и виновните в затвора....