Какво пазят архивите за преврата на 9 септември 1944 г. (снимки и видео)

Георги Савчев 09 септември 2016 в 07:01 49940 16

Снимка РДА - Шумен

В комунистическата историография датата 9 септември 1944 г. първоначално се определя като „народно въстание“. После дефиницията се променя - в учебниците и медиите се говори за „социалистическа революция“. Всъщност на 9 септември 1944 г. е извършен военен преврат, свалено е правителството на Константин Муравиев, което управлява едва седмица.

Още предния ден - 8 септември 1944 г., започва навлизането на червената армия на българска територия. На 9 септември е извършен военен преврат в условията на започваща вече съветска окупация на България, каза пред OFFNews.bg доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви“.

Правителството на Константин Муравиев, в което участват няколко от демократичните партии на България, едва ли би допуснало тези репресии, които се извършват след 9 септември. Въпреки своето лоялно поведение и отношение към Съветския съюз, въпреки натиска, който оказват, едва ли тези демократи биха се поддали и биха изпълнявали толкова буквално натиска за преследване на политическите опоненти. Така че превратаджиите на 9 септември вършат и други политически услуги на диктаторския режим на Сталин, коментира Дарина Билярска, държавен експерт в Централния държавен архив.

Един от най-иронизираните митове, създаден от комунистическата историография, е за огромния брой партизани, включени в съпротивата преди 9 септември. След преврата техният брой е силно преувеличен.

Партизанското движение у нас е слабо и анемично, но трябва да кажем, че то е все пак най-значимото съпротивително движение на фона на останалите съюзници на Третия райх. Подобно съпротивително движение няма нито в Унгария, нито в Румъния, нито в останалите държави от Оста. Вероятно цифрата от около 7000 души, сметната към края на август 1944 г., изглежда реалистична, каза Михаил Груев.

В София броят на партизаните към 9 септември е нищожен:

Това беше една по-стара интелектуална операция на комунистическата историография, която искаше да представи събитията на самия 9 септември като някакво народно въстание. Всъщност има влезли въоръжени партизани в София, техният брой вероятно е между 200 и 300 човека, но основната тежест на преврата се изнася от армията и това е безспорно доказано, заяви доц. Груев.

Снимки: Централен държавен архив, Регионални държавни архиви - Шумен, Плевен, Велико Търново, Добрич

Видео: Сергей Антонов

Абонирайте се за канала на OFFNews в You Tube

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

16

foreigner66

09.09 2023 в 17:05

На всички и особенно на носталгично настроените към така наречените "кьорави времена“,когато всеки крадеше всичко и тубите с бензин летяха от зиловете към личните автомобили,препоръчвам книгата „Наши хора по класификацията на БКП“ ,автор Вили Лилков.

-1655

15

ob1

09.09 2023 в 13:50

Order, не си прав... боклуци е имало, има си и сега. Мурзилките сте видни представители.
Всичко останало го има и сега, единствено 9те млн са се постопили в следствие на мъдрото управление на г-н д-р ген. Б. Борисов.
От нещата, де ги е имало в НРБ си пропуснал и трите фалита, ама това ви е във фърмуера на чебурашките :)

2550

14

alfakentavur

09.09 2023 в 11:23

Имаше едно време:

Хиляди убити, десетки хиляди "безследно изчезнали", голяма част от които интелигенция и хора с добри и полезни професии. Заместването им с неуки, необразовани, злобни и садистично настроени "хора".
Лагерите в Белете, Ловеч, Скравена и къде ли още не.
ГОЛЯМА лъжа от управляващите към управляваните, експлоатация и КРАДЕНЕ до небето.
Натрупване на ОГРОМЕН външен дълг. Спрямо големината на държавата - НАЙ-ГОЛЕМИЯТ външен дълг от соц страните.
Всички тези "велики" предприятия, произвоство, селско стопанство и т.н. са поддържани с цената на огромни заеми и са служели за огромно крадене от номенклатурата.
Имаше тотално потискане на всеки инакомислещ, а дълго време и гореспоменатия терор.

Имаше и по един-два вида от всяка стока в магазините, ако го имаше изобщо. Много други видове стоки изобщо ги нямаше. Имаше Корекоми, в които бяха мечтите на всеки българин.

И социализЪмът си отиде по този начин точно заради този външен дълг.

1414

13

Dido

09.09 2023 в 10:36

@ FatRider.....75 % Русия и 25 % - други!Това за Щатите и Англия е твоя добавка.

706

12

order

09.09 2023 в 10:25

Абе добре беше....

Имаше едно BPEМЕ...
HAР0ДНА PЕПУБЛИKА БЪЛГAPИЯ
Държава с 9, 000, 000 жители...
Aрмия...
Граници...
Над 3 000 Завода и Предприятия...
Pеки...
Пълни язовири...
Напоитeлни cистеми...
Земеделие...
Овощни и 3еленчукови градини...
Стада...
Cвинекомплекси...
Птицекомплекси...
Овцеферми...
Деца...
Детски градини....
Училища...
Образование...
Болници...
Санаториуми...
Здравеопазване...
Море...
Планини....
Гори...
Минерални извори...
Почивни станции...
Месо...
Сирене...
Мляко...
Кисело мляко...
Здравословно хранене...
Е, бaнaни нямаше!!!
И боклyци нямаше!!!

230

11

Far Rider

09.09 2023 в 10:23

Още една пропагандна статия! Още през 1943 г на прочутата Ялтенска конференция Европа е поделена на "сфери на контрол" между "големите" - т.е Чърчил, Рузвелт и Сталин. Чърчил си записва на една хартиена салфетка кой каква зона на контрол ще има. И тази салфетка може и днес да се види в музея на Чърчил. Пише ясно и точно: България - 80% СССР, 10% САЩ, 10% Англия. Това е. И по силата на това споразумение СССР ОКУПИРА зоната под негов контрол.

2099

10

Mateevk

10.09 2022 в 19:28

Бай Пешо, виж сега как изглежда чашата полупълна. България не е имала особен избор на фона на 600-хилядната немска войска на Дунава. През 1923 г. започва не съпротивата на българите, а е вдигнато въстание по волята на Москва. Апропо против него е бил основателят на любимата ви БКП/БСП, който ви е завещал и мнението си за русофилството, "Марионетните" правителства след ПСВ вдигнаха България на крака икономически и върнаха в пределите й Южна Добруджа без да пукне нито една пушка. В Македония сме влезли, водени от идеята за национално обединение, но като съюзник на Германия. И затова ни наричат фашисти, както и заради такива като тебе, които продължават да тръбят за фашисткия режим в България - неколкостотин пъти по-фашистки от този на Германия, ако се съди по броя на смъртните присъди, признесени у нас и на Нюрнбрегския процес. А истински марионетно правителство се установява баш на 9 септември, което освен всичко друго предава окончателно националния ни интерес по македонския въпрос.

2744

8

AAA

10.09 2022 в 00:54

Абе 200 или 5000 всичките са били айдуци , както дядо ми разправяше

12078

7

edin slep

09.09 2022 в 17:48

Седем хиляди партизани, ха-ха, ха скрийте 1000 партизани във Витоша или Рила или Пирин. Армията ще ги излови и разбие с лекота. А въоръжение, храна? Я храни 1000 души в планината един месец да те видя във враждебна страна и по време на война.