Какво пазят архивите за преврата на 9 септември 1944 г. (снимки и видео)

Георги Савчев Последна промяна на 09 септември 2016 в 07:01 40754 6

Снимка РДА - Шумен

В комунистическата историография датата 9 септември 1944 г. първоначално се определя като „народно въстание“. После дефиницията се променя - в учебниците и медиите се говори за „социалистическа революция“. Всъщност на 9 септември 1944 г. е извършен военен преврат, свалено е правителството на Константин Муравиев, което управлява едва седмица.

Още предния ден - 8 септември 1944 г., започва навлизането на червената армия на българска територия. На 9 септември е извършен военен преврат в условията на започваща вече съветска окупация на България, каза пред OFFNews.bg доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви“.

Правителството на Константин Муравиев, в което участват няколко от демократичните партии на България, едва ли би допуснало тези репресии, които се извършват след 9 септември. Въпреки своето лоялно поведение и отношение към Съветския съюз, въпреки натиска, който оказват, едва ли тези демократи биха се поддали и биха изпълнявали толкова буквално натиска за преследване на политическите опоненти. Така че превратаджиите на 9 септември вършат и други политически услуги на диктаторския режим на Сталин, коментира Дарина Билярска, държавен експерт в Централния държавен архив.

Един от най-иронизираните митове, създаден от комунистическата историография, е за огромния брой партизани, включени в съпротивата преди 9 септември. След преврата техният брой е силно преувеличен.

Партизанското движение у нас е слабо и анемично, но трябва да кажем, че то е все пак най-значимото съпротивително движение на фона на останалите съюзници на Третия райх. Подобно съпротивително движение няма нито в Унгария, нито в Румъния, нито в останалите държави от Оста. Вероятно цифрата от около 7000 души, сметната към края на август 1944 г., изглежда реалистична, каза Михаил Груев.

В София броят на партизаните към 9 септември е нищожен:

Това беше една по-стара интелектуална операция на комунистическата историография, която искаше да представи събитията на самия 9 септември като някакво народно въстание. Всъщност има влезли въоръжени партизани в София, техният брой вероятно е между 200 и 300 човека, но основната тежест на преврата се изнася от армията и това е безспорно доказано, заяви доц. Груев.

Снимки: Централен държавен архив, Регионални държавни архиви - Шумен, Плевен, Велико Търново, Добрич

Видео: Сергей Антонов

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2800

6

Тито

09.09 2018 в 13:38

Като чета за партизани в София та ме напушва смях. Когато военните правят преврата на територията та столицата няма и следа от партизани а всеизвестния ни Тодор кой знае къде е играел табла. Щаба на Ген. Толбухин се установява във БНБ. Чак на 27 СЕПТЕМВРИ партизаните са допуснати до столицата а Ген. Толбихин им е махал от банката с бяла кърпичка в ръка.

6560

3

ultra-73

09.09 2016 в 11:50

#02 Каскет, за какви "нацисти" в България бълнуваш бе, паткооооооо? Полираният ти мозък явно още не може да проумее, че "монархо-фашизъм" в България НИКОГА не е имало и това също е една от комунистическите идеологеми!!!

8342

2

tarbuh

09.09 2016 в 11:25

И какво, сега казваме, че всички у нас освен малка група хора са подкрепяли нацистите ли? ;)

Иначе е нормално след това да се преувеличава бройката, но по същия начин след 10 ноември изведнъж се нароиха хиляди "дисиденти", така че историята се повтаря.

8686

1

Emil Kasamakov

09.09 2016 в 10:43

"Подобно съпротивително движение няма нито в Унгария, нито в Румъния, нито в останалите държави от Оста."

Как да няма, бре! В италианското Съпротивление участват над 200 000 души.
Иронизирате комунистическия мит за огромния брой партизани, а в същото време го повтаряте с нова измислица.