Южна Америка загуби най-великата си тенисистка

OFFNews 09 юни 2018 в 09:45 8027 0

В навечерието на финала при жените на най-престижния турнир на клей - Ролан Гарос - Южна Америка загуби най-успешната си тенисистка. Мария Буено почина на 78-години на 8 юни.

Бразилката спечели 19 големи титли в кариерата си през 50-те и 60-те години на миналия век, включително три от Уимлъбдън на сингъл и четири от US Open.

Буено бе приета в болница с диагноза рак на устата в четвъртък. В петък дойде и съобщението на болницата в Сао Пауло за нейната кончина.

Мария Естер Буено е родена на 11 октомври 1939 г. в Сао Пауло. Тя се учи сама да играе тенис, през тийнейджърските си години не минава през формално обучение.

Самоукото момиче изиграва първия си турнир на 12 г., а първата титла на сингъл идва, когато Мария е на 14.

Въпреки липсата на треньор, Мария отвява конкуренцията, когато дебютира на международни състезания през 1958 г. в италианския шампионат.

През 1959-а печели последователно два от най-престижните турнири - Уимбълдън и Откритото първенство на САЩ, което я превръща в национален герой. Тогава тя става №1 в света и печели наградата на Associated Press за атлет на годината при жените. При получаването ѝ Мария признава: "Не съм добра. Страхувам се от всеки, с когото играя".

Година по-късно Буено става първата жена, спечелила Голям шлем на двойки. Тя триумфира и в четирите турнира от Големия шлем в партньорство с Кристин Труман в Австралия и с Дарлийн Хард във Франция, Великобритания и САЩ. Титлата от Уимбълдън вдига и през 1964 г., а през 65-а печели турнира на трева на двойки.

Наричат я "Лястовицата от Сао Пауло" заради изключителната ѝ способност да доминира играта на мрежата.

Нейният път в професионалния тенис е съпътстван от проблеми в лакътя, за които тя вини тежките дървени ракети по това време.

След като прекратява кариерата си през 1977 г. Буено коментира тенис мачове за бразилския тв канал SporTV.

През 1978 г. е включена в Международната тенис зала на славата.

Мария Буено ще остане в сърцата на бразилците като номер едно в тениса, написа президентът на Бразилия Мишел Темер.

Днес, след няколко часа, други две тенисистки - румънката Симона Халеп и американката Слоун Стивънс - ще излязат на корт "Филип Шатрие" в Париж в опит да достигнат частица от успеха на Мария - да спечелят титлата от единия от четирите турнири от Големия шлем. Стивънс вече има една титла от Шлема - от Откритото първенство на САЩ през 2017 г., а Халеп, въпреки че е №1 в женския тенис на сингъл сега, ще се бори за първата си титла от Шлема.

Най-важното
Всички новини