Истории от 116 111: Родители в безизходица

Националната телефонната линия за деца (НТЛД) 116 111 е създадена от ДАЗД преди десет години

Зарина Василева 10 октомври 2020 в 15:11 9242 0

Насилието над деца е обществен, а не индивидуален проблем в рамките на семейството. Формите на насилие са различни – физическо, психическо, емоционално, сексуално, тормоз, трафик, експлоатация, неглижиране. Независимо от това какъв вид е, насилието над деца е трудно разпознаваемо, защото противно на очакванията, то най-често се причинява от семейството и близките.

Именно затова е от изключителна важност възрастните да информират своевременно за дете в риск. Да преодолеят съмненията си дали това е нужно, дали ще е от помощ за детето, какво ще последва, помагат психолозите и педагозите от Националната телефонна линия за деца 116 111 (НТЛД), които имат богат опит в работата с деца и семейства. От месец май тази година, НТЛД се управлява от Държавната агенция за закрила на детето, като гарантира сигурността на информацията, постъпваща в системата.

Ваня, която няма право да се обади на мама

Деветгодишната Ваня живее с майка си в чужбина. След развода на родителите си, тя всяко лято идва в България, за да прекара с баща си, определените със съдебното решение, 20 дни за личен контакт. От първия ден на престоя си в България на Ваня е забранено да контактува с близките си и да отговаря на обажданията на майка си. Бабата по майчина линия, успява да се говори с детето, докато то е на занималня. Ваня звучи дистанцирано и тревожно, говори лаконично и с неохота. Въпреки това споделя за забрана от страна на бащата да провежда телефонни разговори и умолява бабата да го посети и остане с него в дома на бащата до пристигането на майката.

Бабата се свързва с НТЛД 116 111, а майката на Ваня тръгва незабавно към България. Откриват Ваня в дома на бабата по бащина линия, която оказва остра съпротива, проявявайки към нея вербална и физическа агресия. Детето, което е свидетел на случващото се, е в състояние на стрес и реагира емоционално. В този момент нахлува бащата, който с манипулативно поведение избутва момичето далеч от майката. В отговор, майката се свързва с Национална система 112, откъдето изпращат на място екип за проверка. При извършване на проверката, полицейските органите установяват нарушението на съдебното решение, но информират майката за невъзможността за вмешателство поради липсата на съответните правомощия. От НТЛД подават сигнал към отдел „Закрила на детето". След консултация с юрист, майката е информирана, че може да потърси правата си единствено чрез прокуратурата. Майката се чувства силно разтревожена за емоционалното състояние на детето, крайно неподкрепена от държавните институции и силно ограничена във възможностите си за справяне със ситуацията.

Иван и безизходицата на неговия баща

Иван е на 13 години и страда от детска церебрална парализа. Преди пет години губи майка си и остава на грижите на баща си. За да осигури необходимото за живота и лечението на сина си, бащата често пътува из страната в търсене на работа, а за Иван се грижи възрастната му майка. С напредване на възрастта, жената развива деменция и бащата на Иван осъзнава, че поставя сина си в риск, поверявайки го на грижите ѝ. Затова преустановява пътуванията и започва работа в малкото градче, за да е в близост до дома и детето. Доходите обаче се оказват изключително недостатъчни да покрият базисните нужди на болните му син и майка. Единствен изход мъжът вижда в това да замине на работа в чужбина за период от около една година, воден от желанието си да събере средства, с които да осигури по-добри условия на живот на близките си. В безизходицата си, той се свързва с НТЛД, където споделя трудната ситуация, в която се намира, както и че роднините на детето по майчина линия не търсят контакт с него и не желаят да поемат никакъв ангажимент по отглеждането му. Няма друг близък или роднина, който би могъл да поеме грижата за детето в негово отсъствие, затова желае синът му да бъде временно настанен в институция. Консултантът, поел обаждането е подал сигнал до Отдел „Закрила на детето“ към ДСП по местоживеене на детето за предприемане на мерки по закрила.

Соня, която не разбира, че е жертва на онлайн тормоз

Соня е на 14 години. Като всяко момиче на тази възраст, тя е силно активна в социалните мрежи. Родителите ѝ забелязват, че момичето все по-продължително общува онлайн, като старателно прикрива чатовете си. Въпреки проявената предпазливост обаче, те успяват да проникнат в интернет кореспонденцията на Соня и видели, че момичето общува в социалните мрежи с непознат мъж, на неизвестна за тях възраст, като му изпраща свои нецензурни снимки и видеоклипове.
Родителите на Соня провеждат редица разговори с нея, обръщат се към психолог, но нищо от това не оказва корекционно въздействие върху момичето. Семейството живее в малко населено място и майката настоява да запази анонимност по време на разговора с консултант от НТЛД 116 111. Насочена е към Гореща линия за борба с незаконно и вредно съдържание в интернет, специализирания отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП и Национална система 112, при необходимост. Майката е насърчена да потърси психологическа помощ и подкрепа за себе си и съпруга си, с цел снемане на стреса и подобряване на вътресемейните взаимоотношения и комуникация.

Родителите на Ваня, Иван и Соня са сред 1614 възрастни, обадили се на Националната телефонна линия за деца 116 111 (НТЛД), в периода от 01.05.2020 до 28.09.2020 г. Сред тях 637 са от родители - 250 майки и 387 бащи. 
Сред най-честите теми, провокирали обажданията, са семейни проблеми. Подават се сигнали за деца, най-често за собствените, които се отглеждат от другия родител. Данните показват, че бащите по-често звънят на линията от майките. В споделеното са идентифицирани 54 риска от въвличане в родителски конфликти и 18 с риск от синдром на родителско отчуждаване.

Регистрирани са и обаждания от загрижени родители, търсещи психологическа подкрепа за децата си, които развиват прекомерна тревожност, свързана с COVID-19. Децата реагират с повишено напрежение, чувство на безпомощност, потиснатост, натрапчиви мисли и ирационален страх от заразяване, довели до самоизолация и обсесивно-компулсивно поведение.

Регистрирани са редица обаждания на съседи или близки на семейства, в които децата са подложени на системен тормоз.

Наблюдава се гражданска позиция, загриженост, състрадание от страна на обществото и доверие в НТЛД, според д-р Елеонора Лилова, председател на ДАЗД.

При всяко съмнение за благополучието на дете или подозрение, че е поставено в риск, можете да се свържете с безплатен телефон 116 111 по всяко време на денонощието, без почивен ден, и в условия на пълна конфиденциалност.

Насилието засяга 1 милиард деца в света всяка година.

*Имената в текста са променени.

Най-важното
Всички новини