Фронтменът на The Pogues Шейн Макгоуън почина на 65-годишна възраст

OFFNews 30 ноември 2023 в 19:26 3111 0

Макгоуън

Снимка Getty images

Шейн Макгоуън

Фронтменът на The Pogues Шейн Макгоуън е починал на 65-годишна възраст след боледуване. Наскоро певецът е страдал от енцефалит, който е наложил болнично лечение, съобщи Би Би Си.

Авторът на добре познати хитове, сред които са песните Fairytale of New York от 1988 г. и A Pair of Brown Eyes, от известно време не се чувстваше добре.

Макгоуън е имал проблеми и с наркотиците и алкохола.

Съпругата на певеца Виктория Мери Кларк написа на страницата си в Инстаграм: "Не знам как да кажа това, затова просто ще го кажа. Шейн... си отиде, за да бъде с Исус и Мария и с прекрасната си майка Тереза".

"Той винаги ще бъде светлината, която държа пред себе си, мярката на моите мечти и любовта на моя живот, най-красивата душа и красивият ангел, слънцето и луната, началото и краят на всичко, което ми е скъпо", допълва Виктория Мери Кларк.

В изявление на говорителя на Макгоуън се казва, че той "почина мирно в 3:30 ч. сутринта на 30 ноември, съпругата и сестра му бяха до него".

На 22 ноември Кларк съобщи, че Макгоуън е изписан от болницата, а няколко дни по-късно - че са отпразнували годишнината от сватбата си и са благодарни, че са "все още живи".

"Шейн е изписан от болницата! Дълбоко и безкрайно сме благодарни на всички лекари, медицински сестри и персонал в болница "Сейнт Винсент" - тя е най-добрата! И специални благодарности на Том Криг и Брайън Корскадън за помощта, която ни оказаха", добави Кларк.

Макгоуън е роден в Кент в семейството на ирландски имигранти.

През 1982 г. той създава ирландската пънк група "Поуг Махоун" (по-късно името е съкратено на "The Pogues").

Той е фронтмен на The Pogues от 1982 г. до разпадането им през 2014 г. Групата издава седем студийни албума.

През 1988 г. The Pogues, с участието на Кърсти Маккол, записват коледната песен Fairytale of New York, написана от Макгоуън. Тя достига до второ място в класацията на Обединеното кралство.

През 2018 г., по време на честването на 60-ия му рожден ден в Националната концертна зала в Дъблин, Макгоуън е отличен за приноса си към популярната музика.

През 2020 г. излиза документален филм за живота му - Crock Of Gold: A Few Rounds With Shane MacGowan (Златна раница: няколко кръга с Шейн Макгауън).

Той беше близък приятел на ирландската певица Шиниъд О'Конър, която почина през юли тази година.

В изявление Кларк казва: "Благословена съм, че го срещнах, че се влюбих в него, че той ме обичаше безкрайно и безусловно, че имахме толкова много години живот, любов, радост, забавление, смях и толкова много приключения. Невъзможно е да опиша загубата, която чувствам, и копнежа за още една от неговите усмивки, които озаряваха света ми."

Най-важното
Всички новини
X

Да помогнем на украинските деца!