Близначки се запознаха 42 години след раждането си

Симона Костадинова 03 ноември 2014 в 15:51 18299 1

Стефка Бълкова и Магдалена Димова

Историята на близначките Магдалена Димова и Стефка Вълкова по нищо не отстъпва на холивудските филми. Двете жени се запознали 42 години след раждането си и то благодарение на интернет сайта "Търсим се", който има за цел да открива отдавна загубени роднини и близки.

Сестрите се родили в болница в Елхово, а после били осиновени от различни семейства. Магдалена заминала за Добрич, а Стефка заживяла в Търговище. Дълги години близначките не подозирали една за друга. 

Един ден Магдалена разбрала от своя съседка, че е осиновена. По-късно осиновителите й признали, че е имала близначка. Магдалена решила, че на всяка цена някой ден ще открие сестра си. Търсенето се оказало низ от надежда, въпроси и лъжи, които обаче я отвели до сестра й.

"Бях 14-годишна, когато от злобна съседка разбрах, че съм осиновена. Избягах от нас, вече не знаех коя съм. Бях изгубена, ничия, сама, много сама... Отидох при приятелка, която живееше на квартира, после на нейното село", разказва жената.

Тогава все още не подозирала, че има сестра, не знаела дори къде е родена и как се казва биологичната й майка. 

Осиновителите на жената я подкрепяли и се отнасяли с разбиране към реакцията й и шока, в който изпаднала.

"Майка ми ми помогна да разбера, че нищо страшно не се е случило, аз пак си имах семейството, което ми беше дало възможност за по-добър живот. Бяха ми дали всичко, нежност, семейство. Прибрах се, но в мен остана празнина. Не знаех къде съм родена и кога, не знаех нищо за себе си", разказва Магдалена.

Тя разбрала, че има близначка чак на 16-годишна възраст, когато осиновителите й разказали малко повече за това как са я взели. 

"Казвала си се Сийка, имаше и още едно бебе, бяхте две, но на нас ни дадоха само теб", споделили осиновителите.

През следващите години жената разбрала, че е осиновена от Елхово, опитала се чрез “Искрено и лично” да открие сестра си, но не успяла. Само научила, че на рождената й дата няма родени деца в Елхово - тогава оставените в Сливен и Ямбол ги водели в Елхово.

Така, след редица неуспешни опити да намери сестра си, Магдалена случайно попаднала на страницата "Търсим се" и го приела като знак. Свързала се с администратор и търсенето започнало отново.

"Беше 1 октомври и видях снимката й, беше тя - моята сестричка! Същата дата на раждане, същото място, от което е осиновена. Поглеждайки очите й нещо ме жегна - бях щастлива, свързах се отново с администратора, поисках връзка с нея. Писах й и гледайки снимките бях сигурна, че е тя. Трябваше само да стигна до края", обяснява жената.

Отишла с осиновителката си майка в съда и заедно подали молба за достъп до делото за осиновяване, за да научат дали със сигурност дали децата са били близначета както и името на биологичната майка, за да може да сравни данните с тези на Стефка.

Магдалена споделя, че не е имала затруднения в съда, защото осиновителката й се е съгласила да й помогне.

"Само в България ти забраняват да знаеш кой си, нарушавайки правата ти, които имаш по конституция. При мен стана лесно, защото майка ми се съгласи да ми съдейства. Като осиновен нямаш право на информация за биологичните си родители. За тези, на които осиновителите им са починали, е невъзможно да разберат нищо ,защото институциите си прехвърлят топката", обяснява жената пред OFFNews.

От съда казали на Магдалена да се върне с майка си след три дни, за да може да получи желаната информация.

"Предстояха ми три дълги дни. На 22 септември отидохме с майка ми отново в съда, но помолих и една съседка да влезе с нея, защото е болна, притеснява се и понякога не помни. Да, ама не - не пуснаха съседката. Като излезе, разбрах, че не е запомнила нищо, само първото й име - Катя", разказва жената.

Щастливите близначки се срещат след 42 години

Магдалена се притеснила, че няма как да разбере със сигурност дали жената от снимката е нейната сестра. Като самотна майка на три деца няма пари да плаща на адвокати, за да научи детайлите около осиновяването си.

"Споделих с приятелка и тя ме свърза с адвокат, който без пари свърши работата. Като се прибрах вкъщи, бях много развълнувана и споделих в групата. Там ми помогнаха който с каквото може", споделя Магдалена.

След това Магдалена най-сетне успяла да се срещне със сестра си - Стефка Вълкова. Екип на bTV заснел първата среща между двете близначки. Те разказват, че сега се чувстват цели и много щастливи, че са се открили.

При срещата Стефка разказала своята история. Тя разбрала, че е осиновена в първи клас от своя съученичка. 

"Ако някой ден имаме излишни средства можем и ДНК тест да си направим , но едва ли ще се случи защото цените са безбожни, но и двете не се нуждаем от друго доказателство, ние се усещаме. Когато се прегърнахме на първата ни среща се почуствах цяла. Това,което ни бяха отнели като са ни разделили се запълни с прегръдката ни", разказва Магдалена за срещата с близначката си.

Сайтът "Търси се", благодарение на който близначките се срещнали, настоява за промени в Семейния кодекс и отпадане на “тайната на осиновяването", което е записано в чл105 от кодекса.

"Ние осиновените сме единствената група хора в България, на които не им се предоставя правото на информация за притежание на собствени оригинални свидетелства за раждане и идентичност. Защо е забранено за нас, вече възрастни хора, да знаем нашата лична идентичност, произход, фамилна история, родословие, биологични корени и медицинска история", пишат авторите страницата.

Най-важното
Всички новини