50 години от най-мистериозното отвличане на самолет (галерия)

ФБР го нарича едно от най-дългите и изтощителни разследвания в историята

Мая Младенова 24 ноември 2021 в 14:34 14215 0

Снимка Getty Images

Сиатъл. Боингът веднага след като каца за освобождаване на пасажерите и предаването на откупа.

На 24 ноември 2021 г. се навършват 50 години от един от най-мистериозните въздушни инциденти - неразплатеното и до днес отвличане на самолет Боинг над Портланд, САЩ. Престъплението е извършено от неидентифициран до днес извършител, изчезнал безследно заедно с огромна за времето си сума пари, която властите му плащат като откуп.

До днес това е един емблематичните случаи  на ФБР. Бюрото го нарича "едно от най-дългите и изтощителни разследвания в историята". То продължава 45 години и е прекратено без резултат.

През годините разследването се обръща към учени, експерти и към обществеността да се включат в разплитането на случая. Мнозина помагат според уменията си - включва се дори лодкар, който прави ръчно изработено гребло, за да тралира дъното на водоем.

Как започва един от най-загадъчните случаи, с които ФБР се е сблъсквало

Похитителят Дан Б. Купър Скица: ФБР

В следобедните часове на 24 ноември 1971 г. неизвестен мъж, представящ се за Дан Купър, отива на касата на "Нортуест Ориент Еърлайнс" в Портланд, щата Орегон. Купува си еднопосочен билет за полет 305 с Боинг 727 за Сиатъл, щата Вашингтон, и плаща в брой.

Купър изглеждал тих човек, на възраст около средата на 40-те. Носел костюм с черна вратовръзка и бяла риза. В самолета, докато чакал да излети, си поръчал си бърбън и сода. 

Малко след 3 ч. следобед мъжът подал на стюардесата бележка, в която пишело, че в куфарчето си носи бомба. Настоял стюардесата да седне до него. В шок, тя се подчинила. Отваряйки пред нея куфарчето, ѝ показал множество жички и червени пръчки. Настоял тя да запише съобщението му и да го предаде на капитана. В него се казвало, че похитителят иска 200 000 долара с 20-доларови банкноти и четири парашута.

Самолетът каца в Сиатъл и Купър освобождава 36-имата пасажери срещу парите и парашутите. На борда остава част от екипажа плюс самия Дан Купър и машината излита отново. Зададената посока е "Мексико".

Между Сиатъл и Рино, щата Невада, малко след 8 ч. вечерта, похитителят прави нещо смайващо: скача от задната част на самолета с парашут и с парите. Пилотите се приземяват успешно, а Купър вече е изчезнал в тъмнината и до ден днешен съдбата му от онзи момент нататък е неизвестна.

Вратовръзката, която Купър носел. Махнал я преди скока. Тя осигурява ДНК материал за разследването. Снимка: ФБР

ФБР е алармирано още по време на полета и се включва веднага. Разследването носи името NORJAK (съкращение от Northwest Hijacking - отвличане в Северозапада). Разпитани са стотици хора, проследени са много нишки, самолетът е претърсен за доказателства, с годините са ползвани нови технологии, непознати в началото на работата по случая. Пет години след отвличането кръгът на заподозрените е достигнал 800 души, като в крайна сметка списъкът се свива до 24-ма.

И към днешна дата, след официалното замразяване на разследването през 2016 г., мнозина смятат за заподозрян номер 1 Ричард Флойд Маккой. ФБР открива и арестува мъжа за сходно престъпление - отвличане на самолет и бягство с парашут. Престъплението е извършено само пет месеца след инцидента с Боинга. По-късно обаче подозренията към него не се потвърждават, защото не отговаря на почти идентичните физически описания на първия похитител, дадени от две стюардеси, както и по други причини. Маккой освен това е бил в дома си на вечеря за Дома на благодарността два дни след похищението, което би било малко вероятно, ако не е действал с помощник. Разследващите силно се съмняват, че той е имал такъв, понеже е скочил в тъмното в непознат и за самия него район.

Един от парашутите, които похитителят оставя в самолета, и чантата, в която е бил съхраняван. Купър е поискал 4 парашута, скочил е с 2 (единият от които е бил ползван за обучение и е бил зашит). използвал е и въжето на един от останалите парашути, за да завърже торбата с пари.

Вероятно е Купър да не е оцелял след скока. Това е и основната версия на специален агент Скар, поел случая преди той да бъде замразен. Парашутът, който е използвал, не е имал възможност да бъде управляван, а облеклото и обувките на мъжа не са били подходящи за твърдо приземяване. Купър скочил над гориста местност вечерта, което би било предизвикателство дори за професионалист. Разследващите имат достатъчно основания да смятат, че той не е бил такъв предвид прекомерно големия риск, който е поел. Скочил е неекипиран в тъмното над терен, за който не знае нищо, при това в лоши метеорологични условия.

Тази теория получава допълнителен тласък през 1980 г., когато малко момче намира гниещ пакет, пълен с двадесетдоларови банкноти (общо 5800 долара), които съвпадат със серийните номера на парите от откупа.

Когато разказват за похитителя, медиите често го наричат Д. Б. Купър. Това е малко или много медиен псевдоним на неизвестния извършител. Средният инициал Д. идва от един от разпитаните заподозрени, който има инициали Д. Б., но съмненията спрямо него категорично отпадат. Името Дан Купър по всяка вероятност е фалшиво. Всъщност години по-късно разследването свързва псевдонима с френски комикс герой, който скача с парашут. Казва се Дан Купър и е бил популярен по онова време. Комиксът обаче никога не е превеждан на английски. Затова се допуска, че извършителят е живял в чужбина. Според агент Скар той е служил в американската армия, в база в Европа, а по-късно е работил в авиацията - вероятно като е товарел карго. Никой не обявява, че го познава и че го търси, което значи, че може би не е имал семейство.

Браян Инграм, тогава на 8 г., показва къде е открил плика с полуизгнили банкноти. Снимка: Getty Images

Въпреки че ФБР вече няма да разследва активно този случай, ако се появят конкретни веществени доказателства, свързани конкретно с парашутите или парите, взети от похитителя, лицата, които разполагат с тези материали, се приканват да се свържат с местния офис на ФБР, съобщава разследващите на 12 юли 2016 г., когато агенцията съобщава, че ресурсите от това разследване ще бъдат насочени към актуални случаи. 

Най-важното
Всички новини
X

Ще се напълни ли Европарламентът с глашатаи на Путин