Санкциите срещу руските спортисти вече са в ход

OFFNews 29 ноември 2019 в 11:12 4922 0

Руските спортисти вече започват да изпитват последствията от огромния допинг скандал, в който страната бе замесена. На 9 декември в Париж се очаква да бъде взето официално решение за отстраняването на Русия от международни състезания, както и за отнемането на домакинства на големи шампионати за следващите четири години.

Това ще стане, след като бяха намерени доказателства за манипулиране на данните от допинг проби от страна на руската антидопингова агенция.

Първа, колкото и несправедливо да е това, пострада трикратната световна шампионка във високия скок Мария Ласицкене, която е една от чистите спортисти и. Тя беше изключена от участие в турнира в Глазгоу, като това е станало по указание на Световна атлетика (бившата ИААФ). Досега Ласицкене се състезаваше под неутрален флаг, но вече и това става невъзможно засега, тъй като процедурата за даване на такъв статут е временно преустановена.

Случаят се приема като знак какво ще се случи на 9 декември - пълна забрана за участие на руски спортисти, дори и като неутрални. На този фон изглежда странна реакцията на лидера на руските комунисти Генадий Зюганов, който скочи срещу усилията да се постигне компромис за Токио 2020 и руски спортисти все пак да бъдат допуснати като неутрални.

"Как така неутрален флаг? Ние сме народ победител. Такива разсъждения на прага на 75-годишнината от Деня на победата са категорично недопустими", избухна Зюганов и се наложи да му бъде обяснено, че руският спорт е в най-дълбоката си криза от години.

"Спортистите ни отново стават заложници на подходите от вашата епоха. На петата година от допинг кризата ние затъваме още по-дълбоко. Леката атлетика е стратегически спорт, който отдавна е в криза. Къде беше вашето безпокойство през тези пет години?

Прочетете препоръките на Комитета по съответствие на УАДА във връзка с промените в електронната база данни на московската лаборатория и осъзнайте истинската трагедия на нашия спорт", призова го генералният директор на руската антидопинг атенция (РУСАДА) Юрий Ганус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови