Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Наказанието за руските атлети остава в сила, но се задава по-страшно

OFFNews 06 март 2018 в 17:21 3500 0

Международната асоциация на атлетическите федерации (IAAF) остави в сила наказанието за руските лекоатлети и те ще продължат да се състезават под неутрален флаг.

Членството на Руската федерация в IAAF бе прекратено през ноември 2015 година след грандиозния допинг скандал, довел до отстраняването на страната от участие на игрите в Рио 2016.

"Работната група препоръча продължаване на наказанието и съветът на IAAF потвърди, че отстраняването на Руската федерация по лека атлетика остава в сила", ръководителят на работната група Руне Андерсен.

Въпросната работна група бе сформирана от IAAF да работи съвместно с руската страна за изпълнение на критериите за възстановяване на членството на Русия в световната централа.

Но санкцията остава в сила, тъй като Русия не е изпълнила двете условия - лицензиране на Руската антидопингова агенция съобразно кодекса на УАДА, както и признаване на изводите от докладите на комисията "Макларън" и "Самюъл Шмид" за целенасочена употреба на допинг в Русия в периода 2011 - 2015 година.

"Без тези неща не можем да продължим нататък. Русия също така не е предоставила антидопингов план за 2018 година", каза още Андерсен. Той добави, че ако до юли руската федерацията не отговори на критериите, то може да се стигне до изключването й от IAAF и до пълна забрана за участие на руснаци на международни състезания, дори и под неутрален флаг.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews