Елиуд Кипчоге пробяга маратонската дистанция за под два часа

OFFNews Последна промяна на 12 октомври 2019 в 13:31 2230 0

Елиуд Кипчоге стана първият човек в историята, който успява да пробяга маратонската дистанция от 42,195 км за под 2 часа. 34-годишният кениец постигна време от 1 час, 59 минути и 40 секунди на специално събитие във Виена.

При предишния си опит през 2017 година само 25 секунди не достигнаха на Кипчоге, който е олимпийски шампион в маратона от Игрите в Рио през 2016.

Така той подобри най-доброто си постижение – 2:01.39, което записа в Берлин миналата година.

За това Кипчоге да падне под 120-минутната граница му помогнаха най-богатия британец – милиардерът сър Джим Ратклиф (собственик на химическата компания INEOS) и братята Ингебригстен, които бяха едни от пейсмейкърите по трасето и изиграха много сериозна роля в опита да се постави историческото постижение.

Екип от експерти от различни сфери бе уточнил всичко възможно, за да има гарантирани най-добри условия за Кипчоге. Преди да стартира най-голямото предизвикателство в кариерата си, състезателят заяви, че бягането на маратон под 2 часа е постижение, което може да се сравни с достигането до Луната или изкачването на Еверест.

Днешният му резултат обаче няма да бъде ратифициран като световен рекорд от Международната федерация по лека атлетика, тъй като стартът не е под нейната егида.

След като пресече финала четирикратният победител в Лондонския маратон първо прегърна жена си Грейс, развя кенийския флаг, а останалите участници в историческото постижение веднага се втурнаха към него, за да го поздравяват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови