Детето-чудо на атлетиката ни тръгва от дом за сираци

Малчугани от Пловдив се трогват от историята на Лиляна, събират й пари за екип

Донислав Донев 28 юни 2017 в 15:50 13838 0

Лиляна Георгиева доби известност като Детето-чудо на леката ни атлетика. Тя е ученичка в спортното училище "Васил Левски" в Пловдив. Състезава се за клуб "Тракия" в дисциплините бягане на 800, 1500, 3000 и 5000 метра. Лили е поредното доказателство, че човек може да постигне мечтите си, стига да ги преследва до край.

Атлетката живее в Дом за деца, лишени от родителски грижи "Княгиня Мария-Луиза". Не получавала такива от семейството си в родното село Градина. Но не се отчаайва и вече е сред най-перспективните български таланти в царицата на спортовете.

На 16 годни Лиляна е в елита на леката атлетика. У нас тя няма конкуренция в своята възрастова група. Лили бяга винаги с по-големи от нея момичета, а резултатите, които записва, са като за асовете при жените.

Директорката на спортното училище Илияна Данчева споделя пред OFFNews.bg, че 16-годишната бегачка постига много добри резултати не само на пистата, но и в класната стая. Е, времето за уроци е оскъдно, тъй като Лили се скъсва да тренира, но оценките са добри. 

Отзивчива, лъчезарна и общителна, Лиляна не пропуска да черпи съучениците си с шоколадови бонбони след всеки успех на пистата.

Възпитател на дома "Княгиня Мария-Луиза" е този, който пръв открива таланта й. Следва среща с треньора Радмила Станкович, която се оказва съдбоносна.

"Лили обича да бяга. Много е подвижна. Има много добра обща двигателна култура. Физиката й е идеална - тя има структура на етиопска бегачка”, разказва пред медията ни специалистката, която в момента подготвя Лиляна за Балканиадата в румънския град Питещ този уикенд. Според Станкович най-силната дисциплина на лекоатлетката е 1500 метра.

През месец май 16-годишната ученичка получава признание за старанието си, след като е наградена с почетен знак на град Пловдив за високи спортни резултати в леката атлетика.

Но не е никак лесно и извън пистата. Наскоро ученици от пети и шести клас на СУ "Патриарх Евтимий" в Пловдив даряват средства на състезателката за екипировка.

Сумата от 240 лева децата набавят чрез разпродажба на изработени от тях стенни часовници и различни сувенири, което е част от проект "Цветни надежди" на библиотека "Иван Вазов" под тепетата.

Идеята идва, когато самите деца разбрират, че Лиляна няма подходящ спортен екип. Страхотно отношение на малките! А Лили го заслужава!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews