Всичко започва от семейството

OFFNews 12 юли 2021 в 17:08 4316 0

Всеки човек има заложено в себе си желанието да продължи рода и да създаде потомство. Това е така откакто свят светува и не се определя от расата, религията или пола. То е най-малката и най-мощната движеща единица в света.

Какво е семейство

Семейството - това са най близките и скъпи на сърцето ни хора. Те са винаги до нас, за да ни подкрепят в трудни за нас моменти и да споделят с нас най-радостните мигове от нашия живот.

Джим Бътчър ни напомня: “Няма нищо друго, което да те кара да се чувстваш по-луд от семейството. Или по-щастлив. Или по-раздразнен. Или по-…сигурен“.

Семейството и кръвната връзка

В живота има и семейства без кръвна връзка. Има хора, които се усещат много близки на сърцето ни. Бихме направили всичко за тях, както и те за нас. Такъв вид семейства са изпитани във времето. Те са устояли на всички бури и катаклизми на живота. За да наречеш определен човек твое семейство не е достатъчно да имате само кръвна връзка. Трябва всеки да мисли за другия, като за себе си.

Ричард Бах - „Връзката, която съществува между вас и истинското Ви семейство не е кръвното родство, а уважението и радостта, че сте заедно“.

Каква е връзката между семейството и обществото

Семейството е и основният фактор определящ обществото. Осъзнаваме или не, ако дадено общество в голям процент е добронамерено, положително настроено, усмихнато, ведро, готово да помогне на нуждаещи се хора, без да иска нещо в замяна, тогава, смело може да се твърди, че семейството върши добре своята функция в социума. А именно да възпитава и отглежда добри деца, които ще се превърнат във възрастни, които ще носят доброта и любов в сърцето си, защото семейството не е ли любов? Ако е любов трябва да се отнасяме към останалите по този начин.

Ролята на традициите и обичаите в семейството

Думата традиция произлиза от латински език и означава предаване във времето. От семантиката разбираме, че в основата си те са служели за опазване на семейния дух, история, религия и предаването им на следващото поколение.

Семейството от гледна точка на психологията

Психологията ни дава възможност да погледнем върху семейството под различен ъгъл на цялостната обществена структура.

  • За да опишем една обществена група като семейство е нужно те да имат силна емоционална и духна връзка по между си
  • Животът заедно под един покрив създава условия за изграждането на връзка между членовете на семейството
  • Поддържането на отношенията през различни препятствия в живота утвърждава изградените духовни връзки между членовете му

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови