Музиката променя вкуса на едни и същи напитки и храни

OFFNews 02 август 2019 в 10:30 2356 0

Върху вкуса на храните и напитките влияят не само подправките или хранителните добавки, а формата и цветът на опаковката, размерът на съдовете и даже музиката, под чиито звуци се яде и пие, пише РИА Новости, цитиран от Дарик.

Преди няколко години физиолози от университетите в Брюксел и Оксфорд направили необичаен експеримент. На триста доброволци било съобщено, че ще опитват различни видове бира – светла 4,5 градуса, 8-градусов „трипъл“ и 6-градусов английски ейл. Всеки от участниците трябвало да опита по два пъти предложената напитка и да оцени вкуса й. И двата пъти бил предложен един и същ сорт бира, за което участниците в експеримента не знаели. Когато дошло време да се поставят оценки, практически всички доброволци били убедени, че са дегустирали различни видове бира.

Тайната се оказала проста – всяка чаша с пенлива течност била предлагана под звуците на различна музика. В резултат на това вкусът на бирата се променял – на доброволците тя се струвала по-кисела, по-горчива или дори по-силна, отколкото била в действителност.

Този трик „работел“ не само по отношение на алкохола. Когато учените предложили бонбони с карамел, в зависимост от музикалния съпровод участниците споделили, че ядат бонбони със съвършено различни вкусове. Ниските тонове „правели“ бонбоните горчиви, а високите – по-сладки, въпреки че всъщност били абсолютно еднакви.

Авторите на експеримента обясняват различните вкусови възприятия с пластичността на мозъка. Съзнанието ни постоянно се опитва да се застрахова от едни чувства за сметка на други.

Учените предполагат, че силните звучи въздействат механически на барабанната струна – част от нерва, отговаряща за предаването на информация до разположените на езика рецептори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови