Започва лятната академия за деца и ученици в НХА

OFFNews 01 август 2019 в 09:17 2031 0

На 1 август, за десети път, Националната художествена академия отваря ателиетата си за софийските малчугани – участници в Лятната академия за деца и ученици. През целия месец август децата ще рисуват, ще моделират и ще се развиват творчески под ръководството и грижите на студентите художници. В последните дни на месеца те ще подредят най-хубавите си творби в голяма и пъстра изложба в галерия „Академия“.

Този културно-образователен проект на фондация „Свети Пимен Зографски“ към Националната художествена академия успешно се утвърди във времето и за втора година е в Календара на културните събития на Столична община. Десет години след началото първите малки академици се завръщат в ателиетата на Академията – вече като студенти.

Месецът ще започне с празничен хепънинг под мотото: „Деца рисуват вън“ в публичното пространство в градината „Свети Климент Охридски“, пред галерия „Академия“. Преди обед децата и студентите ще подготвят своите пъстри изненади, а в следобедните часове, след 16:00 часа, ще оформят с тях Алеята на творчеството.

Всеки, който мине по алеята пред галерия „Академия“, ще има възможност да се включи в рисуването на най-дългия цветен фриз, ще може да добави свое цвете във вълшебната цветна леха, да напише/нарисува своето обяснение в любов към любимата си приказка във Вълшебната книга на приказките, да нарисува своя птица, която на финала ще полети в небето на София.

Докато децата майсторят своите произведения на Алеята, в галерия „Академия“ родителите ще могат да гледат филма „Детска академия“ с режисьор Ралица Димитрова. В 18:00 ч. ще има торта и ще бъде обявено откриването на юбилейното издание на Лятната академия.

На тържеството са поканени всички, които са свързани с предишните издания на проекта – порасналите деца, студентите, гостуващите артисти, приятелите на проекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата