Quantcast

Забранените български песни в Македония (видео)

OFFNews Последна промяна на 29 март 2016 в 15:40 13899 5

Миналия век песен за Апостола на свободата Васил Левски е изпълнявана в Кавадарци, в Охрид и Струга пеят за капитан Христо Бърдаров, български офицер от Разград, загинал в Първата световна война, а в Битоля - за войводата Парашкев Цветков, който е роден в Плевен.

Фолклорната памет е запазила имена и събития, които държавните граници и македонистката пропаганда по-късно заличават.

Това са забранените и забравените български песни - колекция, създадена по инициатива на Гражданския комитет „БМОРК ИЛИНДЕН-ПРЕОБРАЖЕНИЕ”, учреден за 110-годишнината на Илинденско–Преображенското въстание и 120-годишнината на Българските македоно-одрински революционни комитети (БМОРК).

Текстовете и нотите са взети от книгата на Коста Църнушанов, в която той е записал 1200 български народни песни. Църнушанов, родом от Прилеп, започва да записва текстовете на песните от Македония през 1924 г.

24-те песни от поредицата „Забранени и забравени песни от Македония“ са записани в първо студио на Българското национално радио. Аранжиментът на песните е на Никола Ваклинов, а изпълнението е на Ансамбъл „Гоце Делчев“ - София.

Записахме песните, за да не позволим нещо, което е част от нашата история, да бъде изтрито. Да припомним духа, който е съществувал и с който сме пълнили хрониките в Европа и света за един велик патриотизъм, разказва Мирослав Ризински - зам. председател на БМОРК Илинден-Преображение и член на ръководството на Български Културен Клуб-Скопие (БККС). Ризински също е участвал в изпълненията на песните от колекцията.

В колекцията е записана и Прилепска възрожденска песен - тя отбелязва момент от църковните борби в Македония, когато Българската екзархия открива семинария в Прилеп, но след гръцките протести тя бива закрита. След това такава семинария се открива в Одрин. „Ние децата играехме хора по мелодията на тази песен, пеейки гръмогласно пред гръцките или гръко-влашките къщи“, свидетелства в спомените си Коста Църнушанов.

Песента за Апостола на свободата Васил Левски е изпълнявана в Тиквешко. Записана е от училищния инспектор Вельо Велев - съгласно изпълнението на учителя на с. Опицвет, родом от Кавадарци.

По-голямата част от тези автентични български песни от Македония никога досега не са записвани нито в България, нито в Република Македония. Песните разказват за черковните и за революционните борби в Македония и недвусмислено доказват българския характер на Македония. Песента за войводата Парашкев Цветков, роден в Плевен, песента за легендарния Борис Дрангов, песента за Освобождението на Плевен и много други заслужават да бъдат достъпни за българите, където и да живеят по света, коментира Мирослав Ризински.

От днес Гражданското сдружение „БМОРК ИЛИНДЕН-ПРЕОБРАЖЕНИЕ” започва дарителска кампания за набиране на средства за издаване на двоен диск с тези 24 уникални български песни от Македония.

Целта е песните да бъдат достъпни до българите у нас и по света, както и да се съберат средства за документален филм за историческата истина за Македония, обясни Мирослав Ризински.

Ако желаете да подпомогнете издаването на двойния диск от поредицата „Забранени и забравени песни от Македония“, можете да го направите по следните начини:

1. Да се свържете с представители на „БМОРК ИЛИНДЕН-ПРЕОБРАЖЕНИЕ” и да заявите желание да закупите паметна книга, с която се удостоверява Вашата финансова подкрепа. Паметните книги са юбилейни и за първи път са предложени по повод честванията на 110 години от Илинденско-Преображенското въстание и 120 години от създаването на БМОРК, по примера на облигация издадена от ВМОК през 1896 година. Цените на паметните книги са както следва: бронзова - 20 лева, сребърна - 50 лева, златна - 100 лева и платинена - 500 лева. Пишете на e-mail адрес: [email protected] След издаването на колекцията всеки, който е закупил паметна книга, ще получи двойния диск.

2. Да изпратите парични средства по сметката на „БМОРК ИЛИНДЕН-ПРЕОБРАЖЕНИЕ”, IBAN BG05FINV91501016421229 BIC FINVBGSF, FIBANK (Първа Инвестиционна Банка). Kато основание за превода посочете: „Подпомагане на БМОРК ИЛИНДЕН-ПРЕОБРАЖЕНИЕ” за издаване на двоен диск" и впоследствие на e-mail адрес: [email protected] информирайте организацията за Вашия адрес, на който да бъде изпратена съответната паметна книга, както и двойният диск след издаването му.

Гражданското сдружение „БМОРК ИЛИНДЕН-ПРЕОБРАЖЕНИЕ” е родолюбива организация, в която като членове и част от ръководството на организацията активно участие взимат видни български учени, журналисти, българи от Македония и родственици на български възрожденци и революционери.

Сдружението е продължител на граждански комитет „БМОРК-2013-ИЛИНДЕН-ПРЕОБРАЖЕНИЕ”, създаден по инициатива на Българския Културен Клуб-Скопие (БККС) по повод честването на 110 години от Илинденско-Преображенското въстание и 120 години от създаването на БМОРК.

Поставените цели пред „БМОРК ИЛИНДЕН-ПРЕОБРАЖЕНИЕ” са възраждане на българския дух и култура, възстановяване на културно историческото наследство у нас и зад граница, както и обединение на българите, останали извън пределите на родината ни.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.03 2016 в 23:47

На целия цивилизован свят е ясно, че до преди 70 години Македония е била единствено име на географска област и е ставало дума единствено за българи, гърци, власи и шиптари от Македония. Македонецът, Шопът, Тракиецът, Добружанецът са видове българи. Политическото инженерингово решение на Коминтерна от 1934 г. за денационализиране на българите от Македония, приведено 10 години по-късно в изпълнение от Тито, е ФОРМА НА ГЕНОЦИД НАД БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. Геноцидът включва всяко действие (не само физическото ликвидиране), извършвано с намерение да се унищожи една национална, етническа, расова или религиозна общност. Не само внуците на Димитър Талев, а съответните държавни институции трябва да се ангажират в завеждането на съдебен иск пред Международния Съд в Страсбург за масово фалшифициране и "македонизиране" на стотици исторически източници и литературни произведения, като се започне от братя Миладинови, та до наши дни ! Да променяш със задна дата историята и литературата - това е хуманитарно

29.03 2016 в 18:58

Браво, чудесна инициатива! Подкрепа за такива хора :)))

29.03 2016 в 16:26

Браво. Издаването на песните на CD много добра идея!

29.03 2016 в 16:09

Пак заглавие което няма нищо общо с написаното.
Май ви става навик.

29.03 2016 в 15:57

Много жълтеете с тия заглавия оФци! Статията е за съвсем друго нещо! Защо продължавам да ви чета не знам..