Забраненият за жени остров влезе в списъка със световно културно наследство

OFFNews 10 юли 2017 в 14:17 10806 2

Снимка ЕПА

Свещеният японски остров Окиношима, където присъствието на жени е забранено, а мъжете се събличат чисто голи, за да стъпят на брега, влезе в списъка със световно културно наследство.

Комитетът към ръководената от Ирина Бокова Организация на ООН за образование, наука и култура ЮНЕСКО го включи, заедно с обекти в Дания, Франция, Германия, Иран, Полша, Руската федерация, Великобритания, Турция и др., по време на двудневна сесия в Краков.

Островът е "изключителен пример за традицията на поклонение на свещен остров". Археологическите обекти на острова са запазени непокътнати и показват как ритуалите са се променяли от IV до IX век, допълват от комитета.

Окошима - разположен в Японско море, на 60 км от западните брегове на о-в Кюшу, някога е бил място за молитвени ритуали за безопасността на моряците и център на отношенията с Китай и Корея.

Площта на острова е 700 кв. метра. С него японските обекти в списъка стават 21.

Там имат право да се покланят свещеници от традиционната японска религия Шинто. Допълнително острова могат да посетят до 200 мъже веднъж годишно, на 27 май, за да почетат загиналите моряци в Руско-японската война от 1904-1905.

Преди да стъпят на брега, те трябва да спазят древни ритуали, включително да свалят всички дрехи и бельото си и да се изкъпят голи, за да се очистят от нечистотата. Забранено им е да вземат каквото и да е за спомен, включително клонки, камъчета и трева.

Причината за забраната жени да стъпват на острова никога не е била казвана публично, но теория, която е в съгласие с японската култура, цитира убежението на Шинто, че менструацията на жената я прави нечиста. 

Окиношима е дом на огромна колекция артефакти, свидетелстващи за неговото значение за международния обмен в ранните векове. Около 80 000 предмета - приемани за национални съкровища - са открити на острова.

Новият статут, даден му от ЮНЕСКО, осигурява достъп но Окиношима до фондове и финанси за поддръжката му, но някои японски жители се опасяват, че туристи биха могли да унищожат мястото. Затова японските власти са категорични, че няма да отворят острова за посещения - нито на туристи, нито на жени, дори и това да е изискване на ЮНЕСКО. Те са категорични, че там няма да стъпят хора, водени от любопитство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12373

2

Emigirl

14.07 2017 в 11:28

А има ли остов само за жени?!

12298

1

kamborev

10.07 2017 в 14:51

Аз даже не знаех за съществуването на такъв остров!