За пръв път показаха пред публика Кайлъшкото съкровище

OFFNews Последна промяна на 12 май 2019 в 16:53 9422 0

Снимка БТА

Част от съкровището.

Кайлъшкото съкровище от 15 век, състоящо се от близо 8,5 хиляди сребърни монети, бе показано за първи път пред широката общественост днес в Плевен, предава БТА.

То е най-голямата подобна находка на територията ни и една от най-големите на Балканите. Досега са обработени едва половината от монетите, като сред тях са открити 9 монети от времето на цар Иван Шишман, които са най-ранните в находката. Най-късните датират от 20-те години на 15 век. Имането е намерено случайно от затворници, работили на полето в Кайлъка.

Археологът Венко Иванов коментира пред БТА, че засега е намерена една-единствена фалшива монета, която е изработена от посребрен мед.

"След смъртта на Баязид синовете му са се борили кой да го наследи, а победителят е претопил всички предишни монети, за да издаде свои. Интересно е, че плевенското съкровище не е било открито за претопяване", допълва Иванов. Според него засега не може да се каже дали е укрито и кой го е притежавал. Най-вероятно не е търговец, защото е много голямо – може би е било собственост на местен доста заможен аристократ.

Археолозите от Плевен до края на годината ще публикуват официалното научно съобщение за находката. Вероятно каталогът, в който трябва да бъдат описани всички монети, ще бъде 500-700 страници, прогнозира Венко Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови