За първи път в България: артистичен двубой между пианисти на 7 ноември

ОFFNews 14 септември 2017 в 14:05 4488 0

За първи път в България пристига проектът "Piano Battle" - артистичен двубой между двама големи виртуози на пианото. Те ще се изправят един срещу друг на 7 ноември в зала "България".

Виртуозните пианисти Андреас Керн и Пол Цибис са "Piano Battle". Те са приятели в живота, но на сцената са безмилостни конкуренти. Излизат на пред публиката очи в очи, очаровайки я с майсторски изпълнения на класически произведения. Репертоарът варира от Шуберт и Шопен до Скрябин и Лигети. 

Керн и Цибис създават дуета си специално за фестивал в Хонг Конг. Това е начало, прераснало в сътрудничество между двамата и стотици концерти в Европа, Съединените щати и Азия. Шоуто е толкова успешно, че двамата са канени на всички престижни музикални фестивали, включително "Beethovenfest" в Бон, фестивалът "Rheingau Musik" и много други.

Състезанието не би било състезание, ако няма арбитър. Пианистите канят всички присъстващи в залата по време на концерта да гласуват чие изпълнение харесват повече. Целта е да се избере победител на вечерта. И с това ролята на публиката не приключва - готови са да импровизират върху тонове, зададени от публиката.

Шоуто им е разделено на няколко рунда, всеки от който е съставен от определен музикален стил. След всеки рунд публиката гласува чие изпълнение в харесала повече и коронова победител.

Пол Цибис е учил в Хановер, Берлин и Лондон, а вече е концертирал на петте континента и е утвърдил присъствието си на световните концертни сцени. Той има редица записани и издадени албуми, включително колекция от френски мелодии за пиано от Берлиоз, Форе и Дебюси, които реализира в сътрудничество с немската оперна певица Барбара Сенатор.

Въвлечен е и в редица филмови проекти, за които пише и изпълнява музиката, като най-известният от тях е многократно награждавания документален филм "Пианомания". Пол е посветен и на преподавателска работа като има класове в "Trinity College" в Лондон и често прави мастъркласове в Германия, Китай, Хонг Конг, Южна Корея, Тайван.

Роден в Южна Африка, Андреас Керн учи пиано в Кьолн и Берлин с Гюнтер Лудвиг и Паскал Девойон. Като солов изпълнител на камерна музика той има огромен опит като концертиращ музикант в Европа, Канада, Хонг Конг, Китай, Япония, Индия и Южна Африка.

Андреас е идейният основател на "Piano City Berlin Festival 2010", който събира над 100 пианисти за една седмица в германската столица. От тогава, "Piano City" стана и започна да се реализира и в градове като Милано, Неапол и Рим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови