"За кожата на едно животно" e арт акция на "Четири лапи" и студиото за документален театър Vox Populi

OFFNews 24 ноември 2022 в 10:37 926 0

Vox Populi

Снимка Vox Populi

Vox Populi

Помним добре агитацията, която се появи преди 15-тина години: на плаката се виждаше малко лисиче, което казваше: "Ти си имаш палто, а моята майка вече си няма!"

На 25 ноември се отбелязва Световният петък без кожа и на този ден символично в цял свят се заклеймява всяка жестокост към животните, която включва и тяхното отглеждане и унищожаване заради ценните им кожи. Това информират от организацията за защита на животните "Четири лапи", които заедно със студиото за документален театър Vox Populi представят арт акцията "За кожата на едно животно".

Събитието ще се състои този петък в културното пространство за съвременно изкуство "Контейнер Vox Populi", в Княжеската градина. Всеки минувач ще може да стане свидетел на арт пърформанса "Кожа/живот" и да се запознае отблизо с истината за фермите за ценни кожи в България.

"Вярвам, че изкуството е мощен инструмент, който може да ни помогне да достигнем по-дълбоко в съзнанието на хората и по този начин да ги накараме да мислят, да ги провокираме да реагират. Искрено се надявам, че “Кожа/живот", който създадохме с екипа на Vox Populi, ще успее да събуди в публиката емпатия към страданията на животните, жертва на човешката алчност и жестокост. В "Четири лапи" от много години се борим за тази кауза и използваме всички възможни методи, за да информираме обществото и заедно да помогнем за изкореняването на тази зловредна практика, която няма място в цивилизования свят", казва споделя Деница Славова, ръководител “Комуникации” на "Четири лапи".

Театралният спектакъл “Кожа/живот” е изцяло базиран на специфичната вербатим техника, която е популяризирана в България от Vox Populi. Актьорите възпроизвеждат на живо гласовете на интервюирани от тях хора, едно към едно или - "вербатим" (от лат. дословно).

Задачата на този арт проект е да постави в центъра на обществения дневен ред случващото се във ферми за кожи в ЕС, където годишно умират 10 милиона норки, а България е част от тази статистика, казват от екипа.

Неда Соколовска, режисьор и театрален активист, основател на Vox Populi и автор на "Кожа/живот”, казва "Затварянето на фермите за ценни кожи за мен е както хуманен, така и цивилизационен казус - стоящ на прага на екологичната катастрофа, човекът на XXI век би трябвало вече да е осъзнал, че неговото собствено оцеляване зависи от опазването на другите животински видове. Избиването на норки и други животни заради кожите им е една от най-варварските и арогантни прояви на човешка жестокост и това трудно би могло да се оспори. С нашата акция целим да атакуваме този проблем със средствата на най-социалното и политическо изкуство - театъра. Избрахме три истории, които да представят различни ъгли към темата - думи на реални хора, които актьорите на Vox Populi представят честно и автентично. Надяваме се през акцията "За кожата на едно животно“ да активираме онази социална загриженост, която има силата да променя закони и да се противопоставя на жестокостта".

Арт акцията "За кожата на едно животно" цели да призове повече хора към подписване на европейската гражданска инициатива "Европа без кожи" (FurFreeEurope), която при успех може да доведе до забрана на фермите за ценни кожи в целия ЕС. Нужни са 1 000 000 подписа, до този момент те са 601 127, допълват от "Четири лапи".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки