'Времеубежище' в Пловдив: Среща с Георги Господинов в рамките на 'Пловдив чете' 2020

OFFNews 01 октомври 2020 в 15:50 2911 0

Среща и разговор с Георги Господинов за новия му роман „Времеубежище“ - 3 октомври (събота) в лятно кино „Орфей“, под небето на Пловдив от 18.00.

Запазете този късен следобед в ранната есен на 2020 г. за един роман, който започва да се сбъдва пред очите ни. Среща с писател, чиито книги станаха убежище за няколко поколения български читатели, пътуват по света, преподават се в университети в САЩ, Аржентина, Европа. Георги Господинов вкарва българската литература и себе си в първа лига на европейската литература, пише Нойе Цюрхер Цайтунг.

Разговорът ще води Борис Минков.

Роман на Георги Господинов е рядко събитие, но винаги с дългогодишен ефект и нови вълни на читатели в различни страни… Господинов покрива всички теми, по които и преди е работил, но този път с едновременно повече мрак и хумор...
Светослав Тодоров, Капитал

Мрачна и безкомпромисна книга…
Надежда Радулова, тоест

Във „Времеубежище“ от водите на миналото изплува най-изкусният гмуркач в съвременната ни литература.
Иван Ланджев, Площад Славейков

От 28 септември до 9 октомври всеки ден Lucky Дом на киното (ул. „Гладстон“ 1) може да бъде разгледана и изложбата „Вечната муха“ на 10 години – принтове от книгата „Вечната муха“ на Георги Господинов и Никола Тороманов, печтани в далечната 2010 година, когато е издадена книгата.

Ето няколко думи за идеята:

„Казано най-кратко, това е романът на една вечна муха с един нетраен свят. Сред цялата джунгла от спайдърмени, тарзани, микимауси, патоци и прочее, в целия този Ноев Ковчег на комикс-културата, влита с взлом една муха.В началото имахме само тази муха в главата и няколко съмнения.
Как се прави graphic novel на български?
Как се рисува гледната точка на една муха?
Как най-негероичното същество в света може да се превърне в герой на история?
И как да се поотмести човекът от центъра на света и историите?
Опит, в който има известна екология.
Сега, когато държите този трагикомикс, нашите съмнения кръжат наоколо, така че бъдете добри, огледайте се да не ви види някой, и се зарадвайте.
Мухата ще намери начин да разбере.
Следвай мухата...“
Г. Г. & Н. Т

На 4 октомври, неделя в 12:00 ч. на площад Централен точно при инсталацията „Българските букви“ заедно с Тодора Радева от Фондация „Прочети София“ и поетите Георги Господинов, Мирела Иванова, Петър Чухов и доброволци на Литературен фестивал „Пловдив чете“ ще четем стихотворения. Събитието е в непосредствена близост до Алея на книгата-Пловдив, организирана в партньорство с Асоциация „Българска книга“ и археологически комплекс на площад Централен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови