Време е за будно изкуство, за да се събудим

OFFNews 07 юли 2018 в 14:39 2240 0

След успешното първо издание на творческия конкурс за артисти-активисти „Граждански будилник“, който Български център за нестопанско право (БЦНП) организира през пролетта на 2018 г. заедно с глобалната платформа за социално ангажирано изкуство Fine Acts, темата за „будното“ изкуство отново е на дневен ред.

Чрез изразните средства на трите изкуства: фотография, изобразително изкуство и литература, участниците в конкурса бяха изправени пред творческото предизвикателство да изразят своето отношение и разбиране към гражданските права и свободи с фокус върху свободата на словото, на събранията и на сдружаването като фундаментални елементи на демократичните общности. 

Най-завладяващите и добри авторски фотографии, илюстрации и текстове, отличени от професионално жури в трите категории, бяха включени в изложбата „Събуждане: Правата през погледа на изкуството“. Тя бе отворена за посещения от 20 април до 31 май 2018 г. в центъра на София в пространството на A hub като пресечна точка на гражданската активност и културния заряд на общността.

Освен чрез изложбата, социално ангажираните творби, техните автори и посланията им вече могат да достигнат до любителите на изкуствата и чрез специалното издание – зин (Зин /zine/ - некомерсиално, често ръчно направено списание или онлайн публикация, посветена на специализирана или необичайна тема) „Граждански будилник – правата през погледа на изкуството“.

В материала може да разгледате и прочетете:

Текстове на:

Калоян Захариев
Емине Рейхан Садкъ
Благовеста Пугьова
Албена Тодорова

Илюстрации на:

Деница Андреева
Карина Добрева
Вероника Белчева
Габриела Танева
Borislava Willnevermadeit (корица)

Фотографии на:

Николай Шабарков
Bataki Studio - Христо и Мария Дачеви
Делян Тодоров
Явор Мичев
Гена Узунова
Стоян Костадинов

Изданието е подготвено и се разпространява в рамките на проект „Граждански будилник – правата през погледа на изкуството“, изпълняван от Български център за нестопанско право в партньорство с международната платформа за социално ангажирано изкуство Fine Acts.

Зинът се разпространява безплатно и в книжен вариант, който може откриете в различни културни центрове и локации из София.

Повече информация за самите артисти, техния творчески път и талант да прочетете в поредицата „Съвременните будители в изкуството“ из страниците на Портала за НПО в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови