В Националната библиотека връчиха годишните награди за печатар и търговец (галерия)

Мартин Георгиев 17 май 2018 в 19:07 3454 0

Снимка Мартин Георгиев

В Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" днес връчиха наградите на Съюза на печатарската индустрия в България за "Печатар" и "Търговец" на 2017 г. 

Призът за печатар на 2017 г. грабна агенция "Ропринт" на Емил Петков, а наградата за търговец отиде при агенция "Елидис" на Лиляна Танчева.

Победителите в двете категории бяха наградени от председателя на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм Петър Кънев.

Преди церемонията по награждаването в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ се проведе демонстрация на печат на Гутенбергова преса върху ръчно изработена хартия по метода на нейния откривател Цай Лун.

Пресата е копие на оригинала от 15 век и е изработена от Диян Павлов – Джими, създател на Творителница “О’Писменех!” – Плевен. Той е автор и на изложбата “Преди Гутенберг и след това”, която беше открита паралелно с демонстрацията. 

С помощта на 50 табла експозицията проследява появата и развитието на различните писмености през хилядолетията, както и на средствата, начините и материалите за писане – от Месопотамия и Шумер, през Китай и Египет, Елада и Рим, Средновековието, Европейския Ренесанс и Българското Възраждане, до изобретателя на системата за тиражирано книгопечатане Йоханес Гутенберг и съвременната печатарска техника.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови