Утвърдени и все още непознати художници в една изложба

Зорница Йончева 27 октомври 2022 в 18:29 2997 0

изложба

Снимка Зорница Йончев

Изложба

До 26 ноември в Българския Културен Център на ул. „Веслец“ 13 в София може да бъде видяна изложба на трима утвърдени съвременни български художници - Десислава Денева DEDE, Румен Статков и Цветелина Русалиева, както и на една дама, която направи своя художествен прощъпалник, но за която сме сигурни, че тепърва ще се чува - Румяна Цветкова, чиято усмивка е огрявала и редакцията на OFFNews, когато беше част от екипа ни.

Десислава Денева DEDE е една от най-талантливите и изявени съвременни български художнички. Завършва Художествена гимназия и Националната Художествена Академия в София като магистър по стенопис. През 2018 г. придобива докторска степен в катедра „Изкуствознание“ в Националната художествена академия, София.

В периода 1987-1997 г. е реализирала множество фрески, мозайки /камък и метал/, както и витражи. От 1989 г. до 1998 г. е преподавател по композиция и рисуване в НУИИ „Илия Петров” - София. От 2010 г. преподава рисуване в НГПИ „Свети Лука“, София.

Носител е на втора академична награда за монументална творба, както и на редица други награди, от които Награда за Български автор (малък формат) в Международно биенале, Голямата награда на националния конкурс на „Алианц България“ и др. Организирала е над 40 самостоятелни изложби в различни градове в страната, както и в Германия, Италия, Холандия, Франция, Унгария и др. 

Участвала е в международни пленери в Словакия, Испания, Гърция, Хърватска, Македония и Северна Каролина, USA.
Творби на Десислава Денева са притежание на галерии и музеи в страната, както и на частни колекционери в Турция, Белгия, Америка, Чили, Египет и др.

Румен Статков се нарежда сред най-известните художници в България. Завършва Художествена гимназия и Художествената академия в София със специалност графика, при проф. Петър Чуклев.

Илюстрира множество книги. Автор е на текстове и рисунки за серия от детски книжки. Участва в политически реклами и създава повече от 1000 рисунки, портрети, шаржове на политици и композиции с историческо значение в новия период на България.

Автор е на графичния цикъл „Послание към света“, включващ 33 оригинални творби, работени в продължение на 7 години. Създава фрески, гравюри на стъкло и стенописи. Рисува графика, пастел, акварел, молив и маслени бои. Разработва и цикъл от портрети на вечността (портрет на небето, въздуха, земята, огъня и др.). Вдъхновен от богатото историческо наследство на страната ни, художникът създава монументалната творба „Каменната книга на България“.

Има над 60 самостоятелни изложби в цялата страна и чужбина. Негови творби са собственост на много българи, както и на частни колекции в Париж, Лондон, Вашингтон, Мадрид, Кувейт, Виена, Берлин и много посолства и чужди представителства в София.

Цветелина Русалиева е художник, дизайнер и галерист. Учи моден дизайн в родния си град Русе със специалност „Моделиране и конструиране на облекло“, а по-късно интериорен дизайн в София. Нейният артистичен дебют като художник се радва на силен старт с представянето на първата й самостоятелна изложба в Дома на Европа в София. След това следват самостоятелни изложби в София, Берлин, Саарбрюкен, Ню Йорк и общи експозиции в Палермо, Женева и Рим.

Художничката е носител на наградата „ Най-добър млад дизайнер на Форум Българска мода през 1997 г. През 2015 г. участва в престижното „Architectural Digest Home Show” в Ню Йорк и Маями. Организатор на множество изложби на български автори в чужбина, както и на мащабни акции с благотворителна цел.

Тя е основател и художествен директор на Галерията за модерно изкуство София, и на Българската галерия за съвременно и световно изкуство в Рим – „Galleria della Luce di Roma”.
През 2018 г. създава модния бранд „Fiorelina” – собственоръчно изработени дамски аксесоари, открояващи се с ексклузивен дизайн и естествени материали, както и модни облекла с дигитални принтове на авторските й картини.

Румяна Цветкова е художник и дизайнер. Завършва „Технология на облеклото“ в гр. Русе, където е родена, и „Културология“ в гр. София.

Художничката категорично зае индивидуално място сред съвременните български художници още с представянето на самостоятелната си изложба в гр. Русе, а по-късно и с първата си изява в обща експозиция в гр. София. Темите на нейните произведения не се нуждаят от описание, а картините й завладяват с причудливи абстрактни визии.

Румяна Цветкова работи като графичен дизайнер и създава множество опаковки и етикети за български вина. Също така създава авторски, ръчно изработени парцалени кукли, с което придобива популярност в света на приложното изкуство. Художничката се занимава и с декорация на мебели.

Работи в областта на кавалетната живопис и колажа.

Изложбата е част от проекта „Иновативна академия за художници и артмениджъри с фокус активно взаимодействие с публиките и арт диверсификация по програма „ВИЗУАЛНИ ИЗКУСТВА’21“ и е с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!