Убийство или спорт: филмът за лова "Сафари" тръгва по кината от утре (трейлър)

Във филма режисьорът Улрих Зайдл показва европейските ловци любители, които практикуват хобито си в Африка. Именно там, където светът на природата не познава граници, режисьорът обрисува портрет на доминация и смъртност

ОFFNews 14 септември 2017 в 12:29 5179 0

„Интересувам се от лова, защото изважда на показ важни характеристики на човешката природа: противопоставя акта на убийството с взаимоотношенията между хората и животните. Освен това повдига въпроси за човешкото надмощие над природата...”

Улрих Зайдл

Улрих Зайдл е роден през 1952 г. във Виена. Учи журналистика, история на изкуствата и театър. През 1978 година е приет във Виенската киноакадемия. Първият му документален филм „Einsvierzig” излиза през 1980 година, а „Der Ball” (1982) разбунва духовете и Улрих Зайдл е помолен да напусне киноакадемията.

От 1984 година снима няколко филма за Австрийската телевизия. Международната си известност дължи на документалните си филми, но и игралните му печелят доста награди по света.

„Модели” е носител на наградата на публиката в Сараево през 1999 година. Две години по-късно „Кучешки дни” печели Специалната награда на журито във Венеция и други световни фестивални отличия, а режисьорът е номиниран от ЕФА за Европейско откритие на годината.

През 2003 година „Боже, ти знаеш” завоюва наградата за най-добър документален филм в Карлови Вари.

Филмът „Импорт-експорт”, който беше представен в програмата на 12-ия СФФ, донесе на австрийския режисьор голямата награда „Златната кайсия” ’07 в Ереван и номинация за „Златна палма” в Кан.

„Улрих Зайдл продължава да удивлява и да разрушава привидното спокойствие с този блестящо конструиран, дълбоко
обезпокоителен портрет на хора, отправили се на туризъм в Африка. Най-добрите филми на безучастния австрийски
провокатор са характерни с един уникален парадокс: те са почти изцяло безстрастни в своята перспектива, но са създадени тенденциозно, за да предизвикат бушуващи, противоречиви потоци от чувства. Необходимо е да се обърне внимание и на „конфликтния” детайл, който е особено характерен за случая със „Сафари” - филмът е изключителен портрет, в който присъстват ужасяващи подробности, на европейски ловци, отправили се към Африка. Режисьорът дори им дава възможност да защитят своя „спорт”, но е изключено да бъде „привлечен” някой от справедливо отвратените от това деяние зрители. С тази рискована тема и продължителните епизоди с фокус върху убийството и разчленяването на животните, този трудно опровержим документ за реалността е много сложно да бъде продаден дори според неговите, добре познати на зрителите стандарти...”, пише Гай Лодж, филмов критик, за "Variety".

Вижте трейлъра на "Сафари" във видеото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews