Три фестивала и две международни изяви очакват Габровския театър през октомври

ОFFNews 02 октомври 2019 в 15:09 1752 0

Началото на новия сезон за Габровския театър започва с интензивни участия по сцените в страната и чужбина. През октомври ДТ „Рачо Стоянов“ ще представи най-новите си постановки на три фестивала, единият от които е международен и ще се проведе в украинския град Николаев. В края на месеца предстои изява на трупата на театралната сцена в гръцката столица Атина.

На 3 октомври ДТ „Рачо Стоянов“ ще се включи в 11-то издание на фестивала „Младите в театъра 2019“ с постановката „Истината или се осмеляваш“ на режисьора Васил Дуев. Събитието се провежда от 1 до 8 октомври в Ловеч и е организирано от Драматичен театър – Ловеч, с подкрепата на Министерството на културата и Община Ловеч. По думите на организатора това е единственият театрален фестивал в България, който е насочен към младата режисура. Габровското представление ще започне в 19.00 часа на основната сцена на Драматичен театър – Ловеч.

Спектакълът, създаден по текста на младия австрийски драматург Щефан Лак, е първото представление на Васил Дуев като щатен режисьор на Габровския драматичен театър. Като режисьор и актьор, той е многократно номиниран за наградите АСКЕЕР и Икар. Като актьор, Васил Дуев е познато лице от софийската театрална сцена. Последните му изяви са в спектаклите на Театрална работилница „Сфумато“.

В „Истината или се осмеляваш“ участват актьорите Ангел Калев и Адриана Димова, които ще търсят истината за копнежите и страховете на младите хора, за двубоя между половете, за смелостта да противостоиш на стереотипите и за първите избори в живота. Третият актьор, който участва само с гласа си, е Живко Гущеров. Всички те са от габровската трупа, изявени в много хитови представлния от репертоара на театъра: „Свекърва“, „Начало на спектакъла“, „За Първото българско царство: Отшелника“, „Жана д’Арк“, „Мнимият болен“, „Чешити“, „Михал Мишкоед“, както и в много детски представления.

Сценографията и костюмите са изработени от Даниела Николчова и Наталия Андреева. Хореографията е на Филип Миланов и Валери Миленков, а помощник-режисьор е Гинка Дичева. Пиесата е преведена на български език от проф. Владко Мурдаров. С „Истината или се осмеляваш“ Габровският театър смело сваля свенливостта и притеснението от темата за „първия път“ в любовта.

Фестивалът „Младите в театъра” има за цел да открие, популяризира и подпомогне млади творци в театралното изкуство, да покаже новите имена в българския театър, които работят в сферата на режисура, сценография, костюмография, плакат, музика.

Седмица след представянето в Ловеч, ДТ „Рачо Стоянов“ заминава за украинския град Николаев, където ще участва в XI-я Открит театрален фестивал „Хомо луденс“. Там габровската трупа ще представи най-новата си постановка – комедията „Свекърва“ на режисьора Петринел Гочев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови